Parijse politie pakt vier terreurverdachten op

In Frankrijk heeft de politie vier moslimextremisten opgepakt. Volgens de tv-zender TF1 zouden ze van plan zijn geweest om op korte tijd een aanslag te plegen in het centrum van Parijs.

Volgens TF1 zijn drie mannen en één vrouw vanochtend meegenomen op twee plaatsen in de Franse hoofdstad. Onder hen zijn twee broers van Turkse afkomst en een andere man die al een tijd gezocht werd door de veiligheidsdiensten.

Die laatste man is een berucht islamist en werd eerder veroordeeld omdat hij van plan was om naar Syrië te vertrekken. Hij stond sinds februari onder huisarrest en is nu samen met zijn vriendin aangehouden.

De vier zouden allen banden hebben met moslimextremisten. Volgens de Franse binnenlandse geheime dienst DGSI was minstens één van hen van plan om op heel korte tijd een aanslag te plegen in het centrum van Parijs en gaat het om een "ernstige bedreiging". Tijdens de huiszoekingen van vanochtend zijn ook een alarmpistool, munitie voor een kalasjnikov en computerschijven in beslag genomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zou één van de verdachten wellicht contact onderhouden met mensen in Syrië die lid zijn van de terreurgroep IS. Die groep wordt verantwoordelijk geacht voor de moordpartijen in november vorig jaar in Parijs.

In Frankrijk is de politie erg op haar hoede voor mogelijke terreuraanslagen na de bloedige aanslagen in Parijs midden november en de aanval van moslimextremisten op de redactie van het magazine Charlie Hebdo een jaar geleden. Frankrijk neemt ook het voortouw in aanvallen tegen moslimterroristen zoals IS in Syrië en Irak, maar ook in West-Afrika en Libië.

Net vandaag is het Franse vliegdekschip Charles-de-Gaulle in zijn thuishaven Toulon teruggekeerd na een missie tegen IS in de Middellandse Zee en de Perzische Golf.

De Franse president François Hollande heeft zijn landgenoten opgeroepen tot waakzaamheid. Hij verwees naar de aanslag in het Afrikaanse land Ivoorkust enkele dagen geleden waarbij 19 doden zijn gevallen, onder hen vier Fransen.