Scheepswrak van Vasco da Gama ontdekt nabij Oman

Voor het de kust van het sultanaat Oman, in het zuiden van het Arabische Schiereiland, is het wrak geïdentificeerd van de "Esmeralda", een van de schepen van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Dat schip is daar in 1503 vergaan tijdens een storm.

Blue Water Recoveries, het bedrijf van de Amerikaanse onderwaterarcheoloog David Mearns, heeft het wrak al in 1998 ontdekt in de Arabische Zee niet ver van de kust van Oman. Toen al werd vermoed dat het ging om de Esmeralda, een Portugese "nau" (kraak) die daar in 1503 vergaan was, maar zeker was dat niet.

Duikers hebben nu echter twee voorwerpen opgedoken die een duidelijke link leggen met Portugal. Het gaat om een scheepsbel uit 1498 en een "indio", een zilveren munt die een jaar later geslagen werd door de Portugese koning Manuel I ter gelegenheid van de eerste succesvolle expeditie onder Vasco da Gama om Afrika naar Indië (foto in tekst).

In 1502 stuurde Manuel admiraal da Gama opnieuw met een vloot naar de Indische Oceaan om er de Portugese controle over de specerijenhandel te verwerven. Het kwam daarbij tot hevige gevechten, niet enkel met Indische vorsten, maar ook met moslimhandelaren die tot dan toe een monopolie over de specerijenroute hadden en de Portugezen liever niet zagen komen.

Nadat da Gama opnieuw vertrokken was, liet hij een aantal schepen achter om de Portugese belangen te vrijwaren. Die hielden zich echter liever bezig met lucratieve piraterij en plundertochten op het Arabische Schiereiland. Tijdens een van die missies gingen twee schepen, de Esmeralda en de São Pedro, verloren, elk van hen onder commando van een oom van da Gama.

Nieuwe trofee voor Mearns

David Mearns is een van de meest succesvolle onderwaterarcheologen. Zijn bedrijf is vooral bekend door de ontdekking van gezonken schepen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Eén ervan was het Britse slagschip HMS Hood, dat in 1941 zonk tussen Groenland en IJsland tijdens een gevecht met het Duitse schip Bismarck. In maart vorig jaar ontdekte Mearns ook het wrak van het beroemde Japanse slagschip Musashi, dat in oktober 1944 door de Amerikanen tot zinken werd gebracht in de Sibuyanzee nabij de Filipijnen tijdens de slag in de Golf van Leyte, de grootste zeeslag ooit.

Meest gelezen