Scoutsjongen zwaar verbrand na uit de hand gelopen grap van oud-leider

Een jongen (21) uit Hoevenen is zwaar verbrand geraakt na een uit de hand gelopen grap op scoutskamp. Hij kreeg lampolie in zijn broek gegoten terwijl hij sliep, waarna een oud-leider in zijn buurt kwam met een vuurtje. De jongen is met zware verwondingen opgenomen in het brandwondencentrum.
Archieffoto

De scoutsjongen, lid bij scoutsvereniging Sint-Hubertus in Hoevenen, was op "inleefweekend". Een oud-leider van de groep hield een vuurtje tegen de slapende jongen, nadat hij lampenolie in zijn broek had gegoten. De jongen wordt momenteel verzorgd in brandwondencentrum Stuivenberg. Scouts en Gidsen Vlaanderen probeert te helpen waar het kan.

"De verantwoordelijke van onze pedagogische staf heeft dagelijks contact met de groepsleiding, de betrokken leiding en ouders om te kijken wat de situatie is, hoe de sfeer is en hoe de werking verdergezet kan worden. We bekijken ook hoe de communicatie met de ouders kan lopen", aldus Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

"In de eerste plaats leven we nu ook mee met het slachtoffer. We hopen op een spoedig herstel. We hopen ook meer zicht te krijgen op de juiste omstandigheden van het voorval. Daarvoor wachten we het onderzoek af." Wel is het zeker dat het ongeval niet is gebeurd tijdens een activiteit met scoutsleden. "Op dat moment had de betrokken scoutsleiding geen toezichtverantwoordelijkheid over kinderen of jongeren", benadrukt Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Volgens de scouts zijn extra veiligheidsmaatregelen tijdens activiteiten niet nodig, omdat er al strikte regels bestaan over omgaan met vuur en brandbare producten.