Syrische Koerden willen autonomie uitroepen

Donderdag zullen de Koerden in het noorden van Syrië hun autonomie uitroepen. De voorbije maanden heeft de Koerdische militie YPG grote delen van het noorden en het oosten van Syrië veroverd op de terreurgroep IS.

De oprichting van het Democratisch Federaal Systeem voor Rojave - Noord-Syrië werd bekendgemaakt na een conferentie in Rmeilan, een stad in het door de Koerden gecontroleerd gebied. Rojave is de Koerdische naam voor het noorden van Syrië. 

De Syrische Koerden werden onder Turkse druk geweerd van de vredesconferentie over Syrië in Genève en reageren nu op hun manier. Volgens een lokale leider is "democratisch federalsme" het beste model voor het gebied en zullen de Koerden de rechten van de Arabische en Assyrische minderheden in Rojave verzekeren.

Het uitroepen van de autonomie van Syrisch-Koerdistan zal zeker tot de woede van Turkije leiden, maar wordt ook afgewezen door het Syrische regime van Bashar al-Assad en door de meeste Syrische rebellen van Arabische oorsprong. Zij vrezen voor een begin van opdeling van Syrië, maar is op de grond in de realiteit al langer bezig.

Turkije is vooral beducht dat de Koerden in eigen land nu aansluiting zullen zoeken bij Syrisch- en Iraaks-Koerdistan. In Turks-Koerdistan zijn sinds vorig jaar opnieuw zware gevechten uitgebroken tussen het Turkse leger en de Koerdische rebellengroep PKK nadat de Turkse president Tayyip Erdogan het bestand met de Koerden had opgezegd.

Syrisch-Koerdistan krijgt vorm

Tot begin vorig jaar leek de Syrisch-Koerdische militie YPG in het defensief toen die in de grensstad Kobane belegerd werd door de terreurgroep IS. Met de steun van Iraakse Koerden en Amerikaanse luchtaanvallen werd IS in en rond Kobane verslagen en sindsdien heeft de YPG die terreurgroep alsmaar verder teruggedrongen.

Waren de VS aanvankelijk beducht voor openlijke steun aan de YPG omdat die van nauwe sympathie met de Turks-Koerdische PKK wordt verdacht, dan bleek die gewapende groep wel zowat de enige die in staat bleek om IS in Syrië keer op keer te verslaan.

Door de inname van Tal Abyad vorig jaar kon de YPG bovendien twee grote enclaves, die rond Kobane in het noorden en Qamishli in het noordoosten van Syrië met elkaar verbinden tot één Koerdisch gebied.

De Syrische Koerden controleren nu een aaneengesloten gebied van ruim 400 kilometer van de Eufraat tot de grens met Iraaks-Koerdistan, waar Koerden al sinds 2003 een aan onafhankelijkheid grenzende autonomie genieten. De Koerdische enclave Afrin in Noord-Syrië is slechts door 100 kilometer gescheiden van dat Rojave en dat gebied wordt gecontroleerd door IS. Als de YPG erin slaagt om ook Afrin te laten aansluiten, krijgt een groot Syrisch-Koerdistan vorm, zie kaart.