Trump en Clinton grote winnaars Super Tuesday II

Op "Super Tuesday II" in de VS hebben Donald Trump en Hillary Clinton hun voorsprong op hun concurrenten vergroot. Trump won de voorverkiezingen bij de Republikeinen in drie staten. John Kasich won wel in zijn thuisstaat Ohio. Marco Rubio verloor in zijn eigen Florida en verlaat de race. Bij de Democraten kon Hillary Clinton vier staten in de wacht slepen, zij het soms nipt. In Missouri is het verschil tussen beide kandidaten, net als bij de Republikeinen, zo klein dat er geen winnaars zijn uitgeroepen.

Donald Trump dendert voort in de race richting het Witte Huis. En niemand van de concurrenten binnen zijn partij heeft weerwerk van betekenis kunnen bieden tijdens deze tweede "Super Tuesday", waarbij in vijf staten tegelijk voorverkiezingen werden gehouden. Alleen de gematigde gouverneur John Kasich kon in zijn thuisstaat Ohio winnen. Het is zijn eerste zege, maar het wordt lastig, bijna onmogelijk, om Trump nog in te halen.

Senator Marco Rubio kon zelfs niet in zijn zonnige thuisstaat, Florida, winnen en maakt daardoor geen kans meer op de nominatie voor de Republikeinen. De kandidaat van het Republikeinse establishment zag de bui al hangen en wachtte afgelopen nacht de uitslag niet af om aan te kondigen dat hij uit de voorverkiezingsrace stapt.

Rubio werd door de top van de Republikeinse partij vooruitgeschoven als hun kandidaat, maar kon nooit een vuist maken tegen het verbale geweld van Donald Trump. In de toespraak waarin hij zijn terugtrekking aankondigde, riep Rubio zijn partijgenoten op om niet toe te geven aan de angst die Trump predikt. 

Nu Rubio zich heeft teruggetrokken, is Kasich het enige overgebleven Trump-alternatief voor het partij-establishment. De ultraconservatieve Ted Cruz is dat niet. Cruz blijft wel op een tweede plaats koersen qua aantal delegates, maar moest gisteren zowat overal zijn meerdere herkennen in Trump. In Missouri legt hij Trump wel het vuur aan de schenen en is de uitslag nog too close to call.

Sanders maakt het Clinton weer lastig

Bij de Democraten blijft Hillary Clinton winnen. Clinton heeft gisteren zeker in vier staten de voorverkiezingen voor de Democratische nominatie gewonnen, zij het soms heel nipt. 

Bernie Sanders, Clintons enige overgebleven concurrent, maakte het de oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig first lady lastig in een aantal staten. In Illinois moest Sanders maar nipt de duimen leggen en in Missouri is het verschil tussen beide kandidaten, net als bij de Republikeinen, zo klein dat er geen winnaar uitgeroepen is. Clinton bij de Democraten en Trump bij de Republikeinen hebben een voorsprong van minder dan 0,5 procent.

AFP or licensors