Twee terreurverdachten nog op de vlucht

Het federaal parket zegt dat de twee voortvluchtige verdachten van de schietpartij in Vorst niet zijn opgepakt en nog worden gezocht. Een verdachte is gisteren al doodgeschoten door de politie.

Het federaal parket heeft vanmiddag meer toelichting gegeven bij de antiterreuractie in Vorst van gisteren en afgelopen nacht. Er werd een mededeling voorgelezen, maar in het belang van het onderzoek werd niet geantwoord op vragen van de pers.

Bij de huiszoeking in de Driesstraat van gistermiddag is één verdachte doodgeschoten. Twee anderen konden ontkomen en worden actief opgespoord.

Er waren ook nog andere huiszoekingen gisteren, maar daarover werd nog geen verdere info gegeven.

IS-vlag gevonden

Het verhaal begon gistermiddag, bij een antiterreuractie in de Driesstraat in Vorst, waar aanvankelijk zes politiemensen bij betrokken waren, maar géén speciale eenheden.

Twee personen openden met een riot gun en een kalasjnikov onmiddellijk het vuur toen de ordetroepen de deur van het appartement wilden openden. Toen de verdachten door de deur heen begonnen te schieten, startte een hevig vuurgevecht.

Vier agenten raakten gewond bij de schietpartij, onder wie ook een Franse politieagente. "Twee van hen hebben het ziekenhuis al verlaten na verzorging", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Eén agent werd in zijn oor geraakt, onder zijn helm. De agent die de deur wilde forceren met een stormram werd gered door zijn dienstwapen.

Op een foto die het parket vandaag verspreidde is te zien hoe het pistool is beschadigd door een kogel die erop afketste en voorkwam dat de agent gewond raakte.

Andere agenten werden geraakt op hun kogelwerende vesten. De twee andere mensen werden in het ziekenhuis opgenomen omdat ze in shocktoestand waren, maar zijn intussen ook naar huis.

Bij het vuurgevecht kwam één gewapende verdachte om het leven. Hij werd geraakt door een scherpschutter toen hij zich voor het raam bevond en volgens het parket wilde schieten op de politie. Het gaat om een Algerijn - de 35-jarige Mohamed Belkaid - die illegaal in het land was en enkel bekendstond voor een kleine diefstal uit 2014.

Naast zijn lichaam werden een kalasjnikov, verschillende laders, een boek over salafisme en een IS-vlag gevonden, maar géén explosieven.

Gisteren en vannacht zijn er overigens nog verschillende huiszoekingen geweest in Vorst en in Sint-Pieters-Leeuw, in enkele woningen, maar ook in een 30-tal garageboxen en een hangar. Op één adres in Vorst zijn nog een kalasjnikov en enkele laders gevonden.

Alleen bevestigde informatie

In het belang van het onderzoek werd op de persconferentie alleen een persmededeling in het Frans, Nederlands en Engels voorgelezen. Parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt benadrukte dat het om bevestigde informatie ging.

Meest gelezen