Veiligheidszone opgeheven, scholen en crèches weer open

De veiligheidszone rond de Driesstraat in Vorst, waar de politie werd beschoten bij een huiszoeking in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is opgeheven. Ook de scholen en crèches in de onmiddellijke omgeving zijn weer open. Dat meldt de gemeente Vorst.

Nu de veiligheidszone is opgeheven, kan het verkeer weer normaal hervatten. Ook het openbaar vervoer, dat werd opgeschort tussen de Neerstalsesteenweg en het Sint-Denijsplein, verloopt weer normaal, zegt een woordvoerder van de MIVB. Voor het huis waar de huiszoeking plaatsvond, hebben nationale en internationale media postgevat.

"Vanuit de gemeente is een psychologische cel opgericht voor wie dat nodig zou achten", zegt Michèle Detroyer, directrice van de gemeentelijke crèche "L'Île aux Enfants". "We zijn open, maar sommige ouders brachten hun kind liever niet vandaag. We vangen op dit moment één kind op en verwachten er nog drie."

Gisteren waren acht kinderen in de crèche toen de omgeving van de Driesstraat werd afgesloten. "Het personeel barricadeerde de keuken. Daar bleven ze met de kinderen tot ongeveer 20 uur, tot de politie hen toeliet het gebouw te verlaten. De kinderen zijn al die tijd erg kalm gebleven, alleen waren ze onder de indruk toen ze naar buiten moesten. Maar alles is goed verlopen."

Ook bij Audi Brussels in Vorst verliep de opstart vanmorgen zonder hinder. De werknemers van de avondploeg konden gisteren probleemloos de fabriek verlaten via een alternatieve uitgang.

Volgens de RTBF zegt de Politiezone Zuid dat er nieuwe huiszoekingen waren in Vorst rond 6 uur, in de Bemptlaan. Rond 8 uur was alles er weer normaal.