"81 jobs verloren door faillissement Microfibres Europe"

Nadat eerder al het Amerikaanse moederbedrijf de boeken neerlegde, heeft nu ook Microfibres Europe, met vestiging in Laarne, het faillissement aangevraagd. Dat werd gisteravond door de rechtbank van koophandel uitgesproken, waardoor 54 arbeiders en 27 bedienden hun job verliezen, meldt ACV-Metea.

Volgens ACV zijn de kansen op een doorstart, tijdelijke verderzetting van de activiteiten of zelfs een overname vrijwel onbestaande. "Dit werd ons ondertussen ook door de curatoren bevestigd", zegt vakbondssecretaris Carl De Clercq. "Van vervroegde uittreding via SWT is er in dit scenario van een faling geen sprake. De werknemers zullen worden opgevangen in een tewerkstellingscel en via outplacement worden begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe job."

De voormalige UCO-fabriek stelde in Laarne in zijn gloriejaren meer dan duizend werknemers tewerk, herinnert de vakbond er aan. Een Amerikaanse investeerder nam in de jaren negentig de nu getroffen afdeling over. "Ondanks een zware herstructurering en nogal wat sociale onrust, kende Microfibres nog een bloeiende periode. Vanaf 2008, mede door de bankencrisis, ging het volledig fout. De omzet die zich vooral in de Oostbloklanden situeerde, stortte helemaal in en zakte naar een tiende van de gebruikelijke volumes. Het bedrijf slaagde er niet in om nieuwe markten aan te boren of nieuwe succesvolle producten te lanceren. Alleszins toch niet in die zin dat ze het tij konden keren. Sinds 2008 kwam Microfibres niet meer in de buurt van een break-even, vooral vanwege de te lage omzet. Ook een zware herstructurering en de sluiting van een afdeling in de eerste helft van 2013, kon geen soelaas brengen."

Bij Microfibres, dat vooral stoffen produceert voor de meubelindustrie, was niemand bereikbaar.