"Indien nodig binnen enkele uren weer vliegtuigen in Syrië"

Het Russische leger kan binnen enkele uren zijn vliegtuigen inzetten in Syrië, mocht dat nodig zijn. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Rusland is momenteel bezig met de terugtrekking van het grootste deel van zijn militaire contingent in Syrië.

Poetin deed zijn uitspraak op een ceremonie in het Kremlin waar militairen zijn gelauwerd die hebben deelgenomen aan de operatie in Syrië.

De Russische president benadrukt dat de beslissing om terug te trekken is genomen in overleg met de Syrische president Bashar al-Asad. Hij geeft ook onomwonden toe dat de positie van het Syrische regeringsleger is verstevigd door de Russische interventie.

Anderzijds herhaalt Poetin dat Rusland gunstige omstandigheden creëert voor een vredesproces in Syrië. Hij zegt ook dat zijn land de strijd tegen het terrorisme zal blijven voortzetten en noemt Al Nusra en IS met naam.

Rusland laat ook een raketverdedigingssysteem in Syrië achter. Poetin zegt niet te zullen dulden dat het Syrische luchtruim wordt geschonden. Dat laatste is mogelijk een waarschuwing in bedekte termen aan het adres van Turkije, want de Turkse luchtmacht is actief in het grensgebied met Syrië en Ankara heeft de Russische luchtmacht al meer dan eens ervan beschuldigd het Turkse luchtruim te schenden. Turkije heeft overigens al een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald.

Poetin zegt dat de militaire operatie in Syrië heeft aangetoond hoe machtig het Russische leger wel is. Volgens veel waarnemers was het Moskou daar trouwens vooral om te doen. Assad is niet alleen een bondgenoot van Rusland: Moskou wil ook ten allen prijze zijn militaire basis in Syrië behouden.