"Trots op stappen die we zetten om diversiteit te vergroten"

De Academy of Motion Picture Arts heeft enkele mensen met een etnische achtergrond benoemd in leidinggevende posities. Zo zet de Academy haar eerste concrete stappen naar meer diversiteit, naar aanleiding van de groeiende kritiek tegen de te witte Oscars.

De organisatie voegde de Afro-Amerikaanse regisseur Reginald Hudlin, latinoschrijver Gregory Nava en de in Korea geboren Amerikaanse regisseur Jennifer Yuh Nelson toe aan zijn raad van bestuur. De Mexicaanse acteur Gael García Bernal zal deel uitmaken van de awards- en evenementencommissie.

"Ik ben trots op de stappen die we hebben gezet om de diversiteit te vergroten", aldus de voorzitter van de Academy Cheryl Boone Isaacs (foto in tekst), die zelf Afro-Amerikaanse is. "We weten echter ook dat er nog werk aan de winkel is om van deze organisatie een meer inclusieve organisatie te maken."

Na de bekendmaking van de Oscarnominaties van dit jaar, was er veel ongenoegen over het feit dat er voor het tweede jaar op rij enkel blanke acteurs een Academy Award konden winnen en slechts een handvol niet-blanken waren genomineerd voor andere Oscars.

Boone Isaacs kondigde eerder al aan dat er stappen gezet gingen worden om de diversiteit te vergroten binnen de groep mensen die hun stem uitbrengen voor de Oscars. Die bestaat momenteel voornamelijk uit oudere, blanke mannen. De Academy liet verstaan dat ze tegen 2020 het aantal vrouwelijke leden en leden van etnische minderheden met 20 procent wil verhogen, en dat ze leden hun stemrecht zal afnemen nadat ze tien jaar niet actief zijn geweest in de filmindustrie.