"Twee verborgen kamers achter muren tombe Toetanchamon gevonden"

Achter de muren van de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon zitten twee verborgen kamers verscholen. Dat heeft de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damati gezegd. Hij is 90 procent zeker van zijn stuk.

Al verschillende maanden voert een team onder leiding van de Japanse expert Hirokatsu Watanabe scans uit in de tombe van de beroemde farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Egypte. Het doet dit op aangeven van de Britse egyptoloog Nicholas Reeves die meent dat zich achter de muren van de tombe uit de 14e eeuw voor Christus verborgen ruimtes bevinden.

Sterker nog: Reeves denkt dat niemand minder dan de legendarische koningin Nefertiti in één van die kamers ligt begraven. Zij was de vrouw van farao Achnaton en in die hoedanigheid de stiefmoeder van Toetanchamon.

De resultaten van de scans geven hem nu deels gelijk. Op een persconferentie in Caïro heeft minister al-Damati bevestigd dat achter de muren van de tombe wel degelijk twee verborgen kamers schuilgaan. Naar eigen zeggen is dat voor 90 procent zeker. "De ruimtes zijn niet volledig leeg", voegde hij eraan toe. "Ze bevatten metalen en organisch materiaal."

Eind deze maand voeren de onderzoekers nieuwe en verregaande scans uit in de tombe. Die moeten meer uitsluitsel bieden. Al-Damati waarschuwt evenwel dat het niet zeker is dat Nefertiti in de ruimtes ligt begraven. Hij denkt in eerste instantie aan een ander familielid van Toetanchamon.