"Zo'n 1 op de 7 wegvervoerders in acuut gevaar door kilometerheffing"

Voor 15 procent van de transportbedrijven dreigt onmiddellijk gevaar door de invoering van de kilometerheffing voor voertuigen van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april aanstaande. Dat blijkt uit een studie van Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) en Graydon.

Bedrijfsinformatiespecialist Graydon en beroepsorganisatie TLV hebben een doorlichting van de sector gemaakt en een rondvraag bij de transporteurs. Uit die doorlichting blijkt dat wegvervoerders hun leveranciers binnen een aanvaardbare termijn betalen. 65 procent van de transporteurs betalen hun facturen binnen de 30 dagen. Dit percentage staat in schril contrast met de termijnen waarbinnen ze zelf betaald worden door hun klanten. Uit de rondvraag bij 225 Vlaamse transporteurs blijkt immers dat een schamele 10 procent van deze klanten op 30 dagen of minder betaalt.

"Dit is een onhoudbare situatie, die verder zal versterkt worden door de kosten van de kilometerheffing vanaf 1 april 2016", klinkt het. "De tol zal namelijk binnen de 14 dagen moeten betaald worden. De Vlaamse transporteurs zullen daardoor nog meer moeten prefinancieren en voor sommige ondernemingen kan dit nefast zijn."

Uit de doorlichting van Graydon blijkt nog dat 15 procent van onze transportbedrijven af te rekenen heeft met een zeer hoog of verhoogd risico op faillissement. Voor die bedrijven dreigt onmiddellijk gevaar. Zowat 66 procent van de vervoerders vreest voor een verzwakking van hun concurrentiepositie ten aanzien van hun buitenlandse concurrenten. Bovendien verwacht 77 procent van de ondervraagden toenemende liquiditeitsproblemen.