Antwerpse agenten viseerden vluchtelingen en mensen zonder papieren

De Antwerpse agenten die opgepakt zijn in een gerechtelijk onderzoek, zouden zich vooral schuldig gemaakt hebben aan bedreiging en afpersing van vluchtelingen en mensen zonder papieren. Ze zouden grof geweld niet geschuwd hebben. Niemand wil officieel dieper ingaan op de aard van de feiten. Groen-fractievoorzitter Wouter Van Besien vraagt meer openheid en transparantie.

Tegen vier agenten van de Antwerpse lokale politie loop een onderzoek, en die vier zijn opgepakt na maanden van intern toezicht. "De verdachten zijn betrokken bij zeer ernstige feiten, die gepleegd zijn tijdens het werk in uniform", stelde korpschef Serge Muyters. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) had het over "ernstige feiten" die, als ze bewezen worden, "de zwartste bladzijde in de geschiedenis van ons korps" zijn.

Niemand wil officieel bevestigen over welke feiten het gaat. Verschillende bronnen spreken van bedreiging en afpersing van vluchtelingen en mensen die illegaal in het land verblijven. De agenten werkten in de zone City (Antwerpen-Noord en Borgerhout), waar veel kwetsbare personen, zoals vluchtelingen en mensen zonder papieren, wonen. Ze zouden systematisch slachtoffers gekozen hebben die toch geen klacht zouden indienen.

Volgens een -weliswaar anonieme en onbevestigde- bron in Het Nieuwsblad zouden de agenten een soort "razzia's" uitgevoerd hebben op cafeetjes en mensen hebben meegenomen naar verlaten gebieden, waar ze bedreigd en bestolen werden. Wie zich verzette, zou rake klappen gekregen hebben. De slachtoffers zouden nadien ergens gedumpt zijn. De agenten zouden de feiten gepleegd hebben in uniform en tijdens de diensturen.

De feiten zouden aan het licht gekomen zijn nadat de betrokken agenten vorig jaar overgeplaatst zijn. Ze zouden later vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen, die moet beslissen of ze aangehouden worden.

Van Besien: "Meer openheid en transparantie over de feiten"

Politie en parket willen die informatie niet bevestigen en gaan voorlopig niet in op de aard van de feiten. Ook Muyters en De Wever willen geen verdere commentaar kwijt. Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, eist openheid en transparantie.

"De Antwerpenaren zijn volwassen genoeg om zelf een oordeel te kunnen vellen. Om die reden verwacht ik, uiteraard met alle respect voor de eisen van het onderzoek, alle mogelijke transparantie en openheid. Ik vraag de burgemeester, uiteraard zonder de identiteit van de verdachten bekend te maken, aan te geven over welke vermeende feiten het gaat, en ook wanneer de feiten gemeld zijn en hoe het korps hier verder mee is omgegaan."

Een dergelijke transparante houding zou het vertrouwen in het korps en in het stadsbestuur meer dienen dan de gevoerde bizarre communicatie, vindt de Groen-politicus.