Donald Trump in top tien van wereldwijde bedreigingen

Donald Trump die op 8 november de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, het wordt gerekend tot de top tien van de grootste risico's die de wereld bedreigen. Althans volgens de Economist Intelligence Unit, een gerenommeerd onderzoeks- en analysebureau. "Trump kan de wereldeconomie verstoren en de politieke en veiligheidsrisico's voor de Verenigde Staten verhogen", luidt het.

De EUI, een onderdeel van The Economist Group, stelt al tientallen jaren doorgedreven analyses over politieke en economische thema's op voor internationale bedrijven, financiële instellingen en overheidsagentschappen. Een van de realisaties is een "global risk assessment", waarin ze het dreigingsrisico van mogelijke toekomstige gebeurtenissen oplijsten.

Ze kijken daarvoor naar de impact en de kans dat die gebeurtenis zich voordoet en kennen een cijfer toe van 1 tot 25, waarbij 25 als het meest risicovol beschouwd wordt. Donald Trump die president wordt, krijgt een cijfer van 12. Het wordt als riskanter bestempeld dan een eventuele brexit en een gewapend conflict in de Zuid-Chinese Zee.

"Trump als president kan de globale economie verstoren en de politieke en veiligheidsrisico's voor de Verenigde Staten verhogen", zeggen de analisten. "Hij staat bijzonder vijandig ten overstaan van vrije handel, ook NAFTA (het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag, nvr), en heeft China herhaaldelijk bestempeld als financieel manipulator."(...) "Zijn straffe taal, ook tegen Mexico, zou heel snel kunnen ontaarden in een handelsoorlog." Trump wil een muur op de grens met Mexico om migratie tegen te gaan.

"Beleidsplannen zouden ondermijnd worden"

De controversiële Republikein verdedigt ook het doden van families van terroristen en pleit voor een inval in Syrië om IS uit te roeien. "Zijn militaire gerichtheid op het Midden-Oosten en zijn voorstel om alle moslims de toegang tot de VS te ontzeggen, is een krachtig rekruteringsmiddel voor jihadistische groepen, wat hun dreiging binnen en buiten die regio nog vergroot", zegt het EIU.

De analisten verwachten evenwel niet dat Trump Hillary Clinton, die zij als meest waarschijnlijke kandidaat bij de Democraten zien, zou verslaan. En dan nog. Als Trump toch president wordt, zouden zijn binnenlandse en buitenlandse beleidsplannen volgens het EIU ondermijnd worden. "Vijandigheid bij de Republikeinse partijtop tegenover Trump, gecombineerd met een onvermijdelijke stevige Democratische oppositie, zal ertoe leiden dat veel van zijn radicale ideeën geblokkeerd worden in het Congres."

Top 10