Duitsland sluit ambassade in Ankara wegens terreurdreiging

Duitsland sluit zijn ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara en zijn consulaat in Istanbul wegens een "mogelijke aanslag". Ook de Duitse scholen in de twee steden blijven dicht. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zegt dat de inlichtingendiensten concrete aanwijzingen gekregen hebben over een op til zijnde terreuraanslag.
Duitse ambassade in Ankara

"Gisteravond hebben onze veiligheidsdiensten verschillende concrete en zeer ernstige aanwijzingen gekregen dat er aanslagen voorbereid werden tegen de Duitse vertegenwoordiging in Turkije", verklaarde Steinmeier op een persconferentie in Berlijn.

Duitsers die in de stad Istanbul verblijven, hebben daar te horen gekregen dat ze uit voorzorg best niet in de buurt van het consulaat zouden komen. Het gebouw ligt niet ver van het Taksim-plein, waar regelmatig demonstraties zijn.

Sinds juli vorig jaar zijn in Turkije vijf grote aanslagen gepleegd waarbij alles samen meer dan 200 mensen om het leven gekomen zijn. Die aanslagen werden toegeschreven aan Koerdische rebellen of aan de terreurgroep IS. In januari kwamen 9 Duitsers om bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Istanbul.

Vorige zondag werd nog een aanslag gepleegd in het uitgaanscentrum van hoofdstad Ankara, er vielen 37 doden. Die is vanmorgen opgeëist door de TAK, een Koerdische splinterbeweging die ook verantwoordelijk is voor de aanslag in Ankara in februari.

Turkije zet correspondent Der Spiegel het land uit

Intussen meldt het Duitse weekblad Der Spiegel dat zijn correspondent in Turkije verplicht wordt om het land te verlaten. De autoriteiten hebben zijn accreditatie niet verlengd. Der Spiegel heeft het over een aanslag op de persvrijheid.

"In veel artikels heeft Hasnain Kazim kritische maar evenwichtig bericht over de fouten en vergissingen van de regering, op een manier zoals het ernstige journalistiek betaamt", schrijft Der Spiegel op zijn website. "Het gedrag van de Turkse overheid kan ons slechts één ding doen besluiten, en dat is dat onze correspondent ongewenst is door het werk dat hij daar ter plaatse levert."

Onder president Erdogan heeft Turkije de jongste tijd de aanval ingezet op pers en mediaplatformen die kritisch zijn voor de Erdogan en voor de Turkse overheid.