Frans gevechtsvliegtuig Super Etendard met pensioen

De Super Etendard, een bekend gevechtsvliegtuig van de Franse marine, heeft zijn laatste vlucht gemaakt vanop het vliegdekschip Charles-de-Gaulle. Het toestel is meer dan 38 jaar lang in gebruik geweest en werd vooral berucht tijdens de Falklandoorlog in 1982.

Het vliegdekschip Charles-de-Gaulle is net terug van een missie tegen de terreurgroep IS vanuit de Middellandse Zee en de Perzische Golf. In Toulon mocht een Super Etandard nog eens voor de laatste keer opstijgen van het schip. 

De Super Etendard werd in de jaren 70 ontwikkeld door de Franse constructeur Dassault en was bedoeld voor de marine. De toestellen werden in 1978 in gebruik genomen en deden dienst op de Franse vliegdekschepen Foch, Clémenceau en Charles-de-Gaulle.

Ze werden door Frankrijk onder meer ingezet in ex-Joegoslavië, Afghanistan, Libië, Libanon, Irak en Syrië. Ondanks het feit dat het marinevliegtuigen zijn, werden ze in 2008 ook een tijdje gelegerd op de basis Kandahar in het zuiden van Afghanistan. In 2010 maakte een Super Etendard een vlucht langsheen de Noordpoolcirkel.

Frankrijk heeft meer dan 75 Super Etendards in gebruik genomen. Daarvan zijn er zeven verloren gegaan. Eén ervan werd neergeschoten tijdens NAVO-operaties boven Bosnië. 

De toestellen zullen nu vervangen worden door de Rafale Marine, een aangepaste versie van het nieuwste jachtvliegtuig van Dassault. Net als de Super Etendard kunnen die worden ingezet voor zowel bombardementen als luchtgevechten als verkenningsmissies.

Berucht tijdens de Falklandoorlog

De Super Etendard was ook gevreesd omdat hij kon worden uitgerust met de Exocet-antischeepsraket. Het toestel en die raket werden in het buitenland geleverd aan Argentinië en Irak die beiden ingezet hebben in oorlogen.

Tijdens de Falklandoorlog in 1982 zette Argentinië de vliegtuigen en de raketten in en werden twee Britse marineschepen in brand geschoten en tot zinken gebracht, wat tot veel irritatie leidde in Groot-Brittannië.

Irak gebruikte de Super Etendards en Exocets dan weer om tijdens de Golfoorlog met Iran (1980-1988) zowel Iraanse schepen als olietankers in de Perzische Golf tijdens de periode die de tankeroorlog genoemd wordt.