Gedode verdachte Vorst was mogelijk IS-terrorist

Mohamed Belkaid, de Algerijn die dinsdag omkwam bij de anti-terreuractie in Vorst, was mogelijk een Syriëstrijder. Tussen de ruim 1.700 fiches die vorige week in de media circuleerden bestaat er één fiche van een Algerijn met de naam Mohamed Belkaid, een man die zich als vrijwilliger had opgegeven om een zelfmoordaanslag te plegen. Maar bij justitie wil niemand bevestigen dat het om een fiche van de gedode Mohamed Belkaid gaat.

Belkaid werd dinsdag door een scherpschutter gedood in het huis aan de Driesstraat in Vorst, waar hij zich verschanst had. Naast hem werden toen een kalasjnikov, een boek over salafisme en een zwarte vlag van de terreurgroep IS aangetroffen. Tevoren waren vier politieagenten gewond geraakt toen ze beschoten werden vanuit het huis.

Toen al werd vermoed dat Belkaid te maken had met IS, maar er was verwarring omdat op een fiche van de veiligheidsdiensten vermeld stond dat hij geboren was op 9 juni 1980, terwijl dat eigenlijk 9 juli moest zijn. Mogelijk gaat het om een administratieve vergissing.

Onze collega's van"Het Journaal" hebben nu de hand kunnen leggen op een fiche met informatie over Belkaid die de voorbije dagen circuleerde. Daaruit zou blijken dat Mohamed Belkaid als beroep banketbakker had opgegeven en de Algerijnse nationaliteit had.

De man waarover de fiche gaat, zou geradicaliseerd zijn en zou vanaf 19 april 2014 aan de zijde van IS in Syrië gevochten hebben. Hij zou dan teruggekeerd zijn en als laatste land van verblijf wordt Zweden genoemd. Belkaid gebruikte ook de strijdnaam Abu Abdel Azziz al-Jazayri ("de Algerijn").

Volgens de fiche zou die Belkaid dus niet enkel lid geweest zijn van de terreurgroep IS, maar hij zou zich ook gemeld hebben als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag. Bij Justitie wil echter niemand bevestigen dat het om de fiche van de gedode man in Vorst gaat.