Gerecht mag stiekem computers doorzoeken

Het Belgische gerecht mag binnenkort ook computers en smartphones stiekem doorlichten in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Het voorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wordt later vandaag op de ministerraad goedgekeurd.

De Tijd schreef vanmorgen dat een onderzoeksrechter binnenkort toestemming zal mogen geven voor een "heimelijke zoeking van een informaticasysteem." Het is een van de maatregelen van minister Geens (kleine foto) om de wet op de bijzondere opsporingsmethoden van politie en justitie uit te breiden en te moderniseren.

Een onderzoeksrechter moet toestemming geven om een vaste of draagbare computer stiekem te doorzoeken, en dat mag enkel als het onderzoek het vereist en andere middelen niet volstaan om de waarheid aan het licht te brengen, schrijft De Tijd.

De onderzoeksrechter mag de politie ook ingrijpende "begeleidende maatregelen" laten uitvoeren. Zo zal de politie zonder dat de bewoner het weet een woning kunnen binnendringen waar een geviseerde computer zich bevindt, of zal de beveiliging van de geviseerde informaticasystemen uitgeschakeld kunnen worden via valse sleutels of valse identiteiten.

"Vandaag kunnen we al met toestemming van de onderzoeksrechter telefoons aftappen", zegt minister Geens aan VRT Nieuws. "Het is normaal dat de moderne communicatietechnieken op dezelfde manier, zonder dat de betrokkene het weet, kunnen worden afgeluisterd of ingekeken. Het is alleen een aanpassing van de wetgeving aan de moderne tijd. Geen Big Brother die alles wil zien, maar wel noodzakelijk om de hedendaagse communicatie met dezelfde middelen op te volgen als de telefoon vroeger."

Meest gelezen