Kerry: "IS pleegde genocide tegen jezidi's, christenen en sjiieten"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschuldigt de terreurgroep IS van volkerenmoord tegen jezidi's, christenen en sjiitische moslims. De hele visie van IS is gericht op het uitmoorden van iedereen die zich niet inschrijft in diens perverse ideologie, aldus Kerry.

Volgens Kerry (foto in tekst) is het duidelijk: IS voert een volkerenmoord uit en dat wordt aangetoond door de terreurgroep zelf, door diens ideologie en handelingen. IS voert duidelijk misdaden tegen de mensheid uit en etnische zuiveringen in de gebieden in Syrië en Irak die IS controleert.

Het is pas de tweede keer dat de Amerikaanse regering iemand beschuldigt van "genocide". De vorige keer was dat tijdens de moordpartijen van het Soedanese moslimregime tegen minderheden in de regio Darfoer. Wel heeft het Huis van Afgevaardigden in Washington vorige week de wreedheden van IS unaniem als genocide omschreven. Zowel Republikeinen als Democraten steunden  de motie.

Of dat veel indruk maakt op IS is nog maar de vraag. Wel zegt Kerry dat slachtoffers van IS nu de troost hebben dat de Verenigde Staten de misdaden erkennen en zich engageren om de misdaden te onderzoeken en de daders ter verantwoording te roepen.

IS geeft zelf aan dat het sjiitische moslims, christenen en andere minderheden zoals jezidi's en sabeïsche mandeëers (zie boven) wil uitroeien of uit het Midden-Oosten verdrijven als die zich niet bekeren tot de strakke versie van de islam van IS.

Ergste misdaad tegen de mensheid

Genocide of volkerenmoord wordt door de Verenigde Naties omschreven als "daden met de bedoeling om een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen". Dat wordt beschouwd als de meest ernstige misdaad tegen de mensheid.

Die omschrijving komt uit de VN-Conventie voor de Preventie en Bestraffing van Genocide uit 1948, die uiteraard een reactie was op de wreedheden van tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het einde van die oorlog betekende niet het einde van volkerenmoord, zoals nieuwe moordpartijen aantoonden tijdens het regime van de communistische Rode Khmer in Cambodja (1975-1979), de oorlogen in ex-Joegoslavië (1991-1999) en etnische slachtpartijen in Rwanda (1994) en Burundi (1999). Ook wreedheden in Oost-Congo zouden onder die noemer kunnen vallen. Een berechting is mogelijk in eigen land, maar ook voor speciale VN-tribunalen voor Rwanda en ex-Joegoslavië of voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.