Kleuter overleden aan zeldzame ziekte difterie in Antwerpen

In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) is vannacht een kleuter van 3 jaar overleden aan de gevolgen van difterie. Dat meldt het Agentschap Zorg & Gezondheid. Difterie of kroep is een zeldzame, maar besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die een gifstof produceert die de weefsels beschadigt. In Vlaanderen komt de ziekte nog erg zelden voor, omdat bijna alle baby's en kleuters ertegen worden gevaccineerd.

Het Agentschap Zorg & Gezondheid benadrukt dat goed gevaccineerde kinderen weliswaar drager kunnen worden van de bacterie, maar geen schade zullen ondervinden van de gifstof. Voor hen is er dus geen enkel gevaar, maar ze kunnen de bacterie wel verder verspreiden naar niet of onvoldoende gevaccineerde personen.