Leuvense politie zet zware middelen voor betoging NSV

De Leuvense politie zet de grote middelen in voor de betogingen van voor- en tegenstanders van de vluchtelingenproblematiek, vanavond in het stadscentrum. In totaal zijn 200 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden, onder wie een 100-tal van buiten de eigen politiezone. Ook een politiehelikopter zal worden ingezet, net als agenten in burger.

Op het Herbert Hooverplein start om 20 uur een betoging van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), met als centrale eis dat er paal en perk wordt gesteld aan de actuele vluchtelingenstroom naar Europa. Op hetzelfde uur gaat vanop het Martelarenplein een solidariteitsmars van start waarvoor organisaties als COMAC, Blokbuster en Actief Linkse Studenten (ALS) mobiliseren.

Ondanks het feit dat de Leuvense politie niet over aanwijzingen beschikt dat er rellen op komst zijn, is ze volgens Stephanie Gille, woordvoerster van de Leuvense politie, wel op alles voorbereid. NSV organiseert in Leuven om de drie jaar een betoging. In het verleden ging dit enkele keren gepaard met zware rellen tussen betogers en tegenbetogers, maar de laatste manifestatie drie jaar geleden verliep zonder incidenten.

Naar aanleiding van de betogingen geldt vanaf 14 uur in een aantal straten en pleinen in de Leuvense binnenstad een parkeerverbod. Vanaf 18.30 uur is er alle verkeer verboden. Ook de bussen van De Lijn volgen van dan af een omleiding. Het stadspark sluit om 17 uur de deuren.