Lieve Blancquaert krijgt Van Acker Prijs 2016

De Van Acker Stichting reikt haar tweejaarlijkse prijs uit aan fotografe en journaliste Lieve Blancquaert. De stichting is opgericht om het gedachtegoed van ministers van Staat Achiel en Frank Van Acker levendig te houden.

Lieve Blancquaert werkte voor binnen- en buitenlandse kranten, maar verwierf vooral veel bekendheid met fotoboeken die ze samen met journaliste Annemie Struyf op de markt bracht, zoals "Mijn status is positief" (over aids in Afrika), "Insjallah mevrouw" (over Afghaanse vrouwen), "A la limite" (verhalen over leven en dood) en "Iemand" (over Zuid-Afrika). Met de titels "Birth day" en "Wedding day", over geboortes en huwelijksfeesten wereldwijd, maakte Blancquaert boeken, tv-reeksen en tentoonstellingen. De fotografe werkte onder meer ook met dichter Erwin Mortier en maakt fotocampagnes voor Oxfam Fairtrade.

De Stichting Van Acker koos Blancquaert als laureate omdat ze een hoog artistiek niveau kan combineren met een oprechte sociale bewogenheid. "Lieve heeft veel te vertellen, maar laat in de eerste plaats de beelden spreken", klinkt het. "Registreren en observeren, niet (ver)oordelen. Bijna vanuit een soort oerinstinct, zoals ze zelf zegt. Haar werk getuigt dan ook van een grote integriteit en puurheid: het is geenszins koel of afstandelijk, maar evenmin vervalt ze in manipulerend sentiment. Een ware verademing in deze tijden van stuurloze sociale media die als botte beeldenstormers de mensen alles trachten op te spelden." Ook de toegankelijkheid van haar werkt trekt de aandacht.

De prijs wordt op zondag 8 mei uitgereikt in de Stadshallen van het Belfort in Brugge.