Lufthansa wil dit jaar beslissen over Brussels Airlines

Lufthansa verwacht dat zijn winst dit jaar slechts licht stijgt vanwege druk op de ticketprijzen door de felle concurrentie in de luchtvaartsector. Dat maakte het Duitse luchtvaartconcern vandaag bekend. In het tweede kwartaal nemen de Duitsers mogelijk een beslissing over hun belang in Brussels Airlines.
AP2013

In 2015 zag Lufthansa de operationele winst met 55 procent stijgen tot het record van 1,82 miljard euro, waarmee werd voldaan aan de eigen verwachtingen. Daarbij profiteerde het bedrijf van de sterk gedaalde brandstofprijzen. Voor dit jaar voorziet Lufthansa een verdere daling van de kerosinekosten, met 1 miljard euro tot circa 4,8 miljard euro. De omzet ging vorig jaar met bijna 7 procent omhoog tot ruim 32 miljard euro.

Lufthansa heeft een bewogen jaar achter de rug. Zo had het concern te kampen met stakingen van het cabinepersoneel en de piloten. In maart vorig jaar stortte een vliegtuig neer van dochterbedrijf Germanwings omdat de copiloot het toestel opzettelijk tegen een berg in de Franse Alpen aanvloog.

De luchtvaartgroep heeft 45 procent van Brussels Airlines in handen, en heeft een optie om de resterende aandelen te verwerven. Ze verklaarde in het verleden meermaals dat ze dat zou doen wanneer Brussels Airlines opnieuw winstgevend zou zijn, en dat was in 2015 het geval.

Het al dan niet uitoefenen van de optie op Brussels Airlines is een jaarlijkse oefening, verklaarde CFO Simone Menne. "Maar we zouden heel graag dit jaar al tot een besluit komen", voegde ze toe. "We zitten in een fase van analyse met Brussels Airlines om te bekijken wat het beste model zou zijn voor hen, maar er is nog geen beslissing genomen." Menne verwacht "een grote stap" in dat verband in het tweede kwartaal.

Volgens Duitse media zouden de Duitsers Brussels Airlines graag toevoegen aan hun lagekostenplatform Eurowings. Dat moet op termjin uitgroeien tot de derde speler in de lowcostsector, na easyJet en Ryanair.