Man die kazerne Flawinne binnenreed, wordt geïnterneerd

De dertiger uit Namen die op 26 oktober vorig jaar met geweld de kazerne van Flawinne binnenreed, wordt geïnterneerd. Dat heeft de raadkamer beslist, meldt de krant La Meuse. De man zal dus niet voor de correctionele rechtbank verschijnen. Was dat wel het geval geweest, dan riskeerde de man een straf gaande van zes maanden tot vijf jaar cel.

Het Openbaar Ministerie had de internering van de man gevraagd, die volgens een expert niet verantwoordelijk is voor zijn daden.

Meester Luc Balleux, de advocaat van de man, had erop aangedrongen om ook de psychiater van zijn cliënt op een correcte manier te horen. "Hij kent hem al meer dan 10 jaar. Hij is gehoord, maar slechts zeer kort en het is een door het parket aangestelde psychiater die het profiel van de man heeft geschetst. Ik heb dan aangedrongen en mijn cliënt heeft ermee ingestemd om het beroepsgeheim op te heffen zodat zijn psychiater een meer gedetailleerd rapport kon toevoegen aan zijn dossier", verklaarde de advocaat.

In het rapport stelt de psychiater dat indien de behandeling wordt gevolgd, de man een bewust en heldere persoon is, maar "er is enige reden tot ongerustheid en nulrisico bestaat niet".

De man zit momenteel opgesloten op de psychiatrische afdeling van de gevangenis. Hij zal binnenkort overgebracht worden naar een gespecialiseerd instituut. "We weten wanneer hij binnengaat, maar we weten niet wanneer hij er ooit weer zal buitenstappen. Ik heb dat duidelijk uitgelegd aan mijn cliënt, en hij aanvaardt dit. Hij is er zich goed van bewust dat hij aan zichzelf moet werken (...). De gevangenis had in elk geval geen goede oplossing geweest", aldus de advocaat aan de krant.

De dertiger had in oktober met zijn wagen de ingang van de kazerne geforceerd en was dan gevlucht, voordat hij een drietal uur later door de politie werd opgepakt. Er werden circa 160 politieagenten op de been gebracht om de dader op te sporen. Daags na het voorval verklaarde de procureur des konings dat het niet om terrorisme ging. Tijdens zijn ondervraging door de onderzoeksrechter kwam de dader verward en onsamenhangend over.