Marokko gooit 84 VN-waarnemers uit Westelijke Sahara

De Marokkaanse regering heeft 84 leden van een VN-vredesmissie in de Westelijke Sahara bevolen om het gebied binnen de drie dagen te verlaten. De Verenigde Naties noemen de maatregel "onuitgegeven". Marokko reageert op uitspraken van VN-topman Ban Ki-moon.

Onlangs had VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens een bezoek aan vluchtelingenkampen voor Saharawi's in Algerije het woord "bezetting" gebruikt in verband met de Marokkaanse controle over de Westelijke Sahara.

Marokko heeft daar woedend op gereageerd en in het land zijn een aantal grote betogingen tegen de VN gehouden. De Marokkaanse regering gaat nu een stapje verder en zet 84 waarnemers van de VN-vredesmacht Minurso het land uit. Ook drie waarnemers van de Afrikaanse Unie zijn niet langer welkom.

Drie toplui van de VN-missie worden niet uitgewezen, maar volgens hen kunnen ze niet meer naar behoren werken in het gebied. VN-woordvoerder Stephane Dujarric noemt de Marokkaanse uitwijzing "ongehoord". Hij spreekt over een maatregel die duidelijk ingaat tegen de internationale verplichtingen en die een uitdaging voor de Veiligheidsraad van de VN.

Van wie is de Westelijke Sahara?

De Westelijke Sahara grenst aan Marokko, Algerije en Mauretanië en was tot 1975 een Spaanse kolonie. Spanje gaf dat gebied toen op en Marokko heeft het gebied toen aangehecht en deels bevolkt met eigen mensen. Een lokaal verzetsfront, het Frente Polisario, heeft een tijdje een guerilla tegen Marokko gevoerd met steun vanuit Algerije, maar zonder veel succes.

In 1991 werd onder toezicht van de VN een bestand gesloten. Het was de bedoeling dat er een referendum over de toekomst van het gebied zou worden gehouden, maar dat is er nooit gekomen. De Westelijke Sahara is rijk aan fosfaten en heeft rijke visgronden voor de kust, maar bestaat grotendeels uit woestijn. Het kustgebied is in handen van Marokko, het grensgebied met Algerije en Mauretanië wordt gecontroleerd door het Polisario.