N-VA wil zich nog niet vastpinnen op 2,3 miljard

Welk bedrag moet de regering bijeenzoeken om het gat in de begroting te dichten? De voorbije dagen waren verschillende getallen te horen. "Het is 2,3 miljard euro", zei vicepremier Kris Peeters in "Villa Politica". "Daarover bestaat geen discussie meer". Maar N-VA is het daar nog niet mee eens en wil zich nog niet vastpinnen op een bedrag.
ImageGlobe

3,2 miljard? 2,3 miljard? Of zelfs maar een half miljard euro? De getallen die de voorbije dagen werden genoemd, liepen ver uiteen. "Wij vertrekken van het bedrag dat het monitoringcomité naar voren heeft geschoven en dat met wat technische correcties neerkomt op 2,3 miljard euro", zegt Peeters (CD&V).

"Dat is het bedrag dat gestabiliseerd is en waarover geen discussie meer bestaat. Het komt overeen met een inspanning van 0,6 procent."

Volgens Peeters blijft de regering bij haar beslissing uit het om tegen 2018 een begroting in evenwicht te hebben. "Ook in 2017 en 2018 zullen we dus nog belangrijke inspanningen moeten doen om dat doel te bereiken."

Ook voorzitter Gwendolyn Rutten van Open VLD bevestigt het bedrag van 2,3 miljard euro. N-VA daarentegen wil zich nog niet vastpinnen op een bedrag. De partij zegt te streven naar "een realistische inschatting, waarmee de regering aan de slag kan om te hervormen en te besparen."

Hoe is de regering van plan om dat gat te dichten? "Het is een serieuze oefening", zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. En die oefening moet voor Rutten grondig gebeuren. "Er moeten ook ook hervormingen aan bod komen", beklemtoont ze.

Rutten wil in de eerste plaats dat de regering de schijninvaliditeit aanpakt. "Er zitten een aantal mensen op de ziekenkas, die daar eigenlijk niet thuishoren. De laatste tien jaar is het aantal mensen die langdurig arbeidsongeschikt zijn met 91 procent gestegen", zegt ze. "Ik heb te veel respect voor mensen die echt ziek zijn en miserie hebben, om te zeggen dat we dat misbruik niet zullen aanpakken."