Nederlandse transport­organisatie wil uitstel voor Belgische kilometer­heffing

De Nederlandse vervoersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat België de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens uitstelt. Eerst moet België de zaken op orde hebben, zo stelt TLN, dat ons land een gebrekkige organisatie verwijt. België is van plan de tol voor vrachtvervoer te heffen vanaf 1 april. Volgens TLN gaat een kilometerheffing alleen voor vrachtvervoer het fileprobleem op de Belgische wegen niet oplossen.

Nederlandse transportbedrijven proberen zich al maanden voor te bereiden op de invoering van de kilometerheffing in België, aldus TLN. "Zo moeten onder andere alle vrachtauto's voorzien worden van een speciaal tolkastje gekoppeld aan kenteken. Voor een transportondernemer een enorme organisatie. Ondernemers zijn van goede wil, maar worden geconfronteerd met problemen veroorzaakt door een gebrekkige organisatie aan Belgische kant", stelt TLN. Als er niets wordt gedaan, vreest de organisatie een chaos.

Nederlandse wegtransporteurs maakten in 2014 in totaal 4,8 miljoen ritten over de Belgische wegen, berekende het CBS vorig jaar. Het Nederlandse statistiekbureau zei toen dat de invoering van kilometerheffing op de Belgische wegen de Nederlandse wegtransportbranche vanaf 2016 jaarlijks tientallen miljoenen euro's kan gaan kosten.