Omstreden ontruiming van kamp in Calais afgerond

Na zeventien dagen is de omstreden ontruiming van het zuidelijke deel van de "jungle" afgerond, het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in de Noord-Franse havenstad Calais. Dat heeft de prefectuur van de regio Nord-Pas-de-Calais bevestigd.

Het kamp in Calais wordt hoofdzakelijk bewoond door migranten die van daaruit in Groot-Brittannië proberen te raken. Ze proberen vooral in vrachtwagens te raken, en zo via de Kanaaltunnel of de ferry naar Dover aan de andere kant van het Kanaal te raken. Het kamp is al jaren een doorn in het oog van de lokale autoriteiten, maar ook van de Britse regering.

De lokale autoriteiten hebben nu met toestemming van de rechter het hele zuidelijke deel van het kamp laten ontruimen. De laatste barakken zijn gistermiddag verwijderd. Volgens de autoriteiten verbleven een 1.000-tal mensen in het zuidelijke deel, maar volgens vrijwilligers waren er het er meer dan 3.000.

In het ontruimde gebied blijven nog enkele zogenoemde gemeenschapsplaatsen over die van de autoriteiten mogen blijven bestaan.

Bij de aanvang van de ontruiming, begin deze maand, was het tot schermutselingen gekomen tussen de politie enerzijds en migranten en activisten anderzijds. Intussen zijn tenten en barakken met zwaar materieel platgewalst. Volgens de prefectuur zijn nu ongeveer 900 mensen in een voorlopig containerpark vlakbij en in andere opvangplaatsen voor vluchtelingen opgenomen. Anderen hebben hun zelfgemaakte hut gewoon verhuisd naar het noordelijke deel van het kamp in Calais.

"Het noordelijke deel is veel kleiner", legt radiocollega Marjan Temmerman uit. "Het zijn duinen, het is er niet vlak. Er zijn een pak minder winkels en restaurants en op dit moment is er nauwelijks sanitair."

Bij gebrek aan een valabel alternatief hebben veel vluchtelingen er uiteindelijk toch voor gekozen om in Frankrijk asiel aan te vragen en hun Britse droom te laten varen.