Oude Acec-fabriek herrijst als winkel- en vrijetijdscentrum Dok Noord

In de buurt van de Dampoort in Gent opent dit weekend het nieuwe winkel- en vrijetijdscentrum Dok Noord. Op de terreinen van de oude Acec-fabrieken is ook een woonwijk met winkels, vrijetijdsvoorzieningen en een kantorencomplex ondergebracht, meldt projectontwikkelaar Vastgoed Noord.

"In 2008 werd het startsein gegeven voor de renovatie van de oude Acec-fabrieksgebouwen", brengt projectontwikkelaar Hans De Neef (Vastgoed Noord) in herinnering. "De site van meer dan 60 hectare vanaf de Dampoort tot de Muide werd omgetoverd tot Dok Noord: een plaats om te leven, te wonen in groen, werken in licht en te genieten."

De immense fabriek werd, op waardevolle delen na, volledig gesloopt. In de plaats verrees een woonwijk met 280 wooneenheden, 15.000 vierkante meter kantooroppervlakte waar momenteel al 1.300 mensen werken, 33 winkels en vrijetijdsvoorzieningen, groene ruimtes.

Wat het winkelaanbod betreft, is de complementariteit met het bestaande aanbod, het voornaamste aandachtspunt, zegt De Neef. Onder het complex ligt een parking voor 800 voertuigen, maar Dok Noord is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. In mei opent nog "Markthal 16", een hal met restaurants en bars, aan een evenementenplein.

Het openingsweekend gaat door van 18 tot 20 maart. Op het binnenplein gaat een Food Truck Festival door.