Sissi waarschuwt voor "premature interventie in Libië"

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi waarschuwt voor "een premature internationale interventie in Libië". In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica verwijst de Egyptische leider naar de recente geschiedenis, waar zowat elk militair optreden faliekant is afgelopen. In het bijzonder haalt Sissi de mislukkingen van de internationale gemeenschap in Somalië en Afghanistan aan.
AP2014

Voor Sissi is het van het grootste belang dat een interventie er enkel komt op vraag van het land zelf, in casu Libië, en onder dekking van een mandaat van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. "Al dertig jaar volgen de internationale interventies elkaar op, en welke vooruitgang is in die tijd geboekt?", stelt Sissi een retorische vraag. "Het resultaat is voor iedereen duidelijk, de geschiedenis liegt niet".

De Europeanen bekijken Libië alsof de groep IS er de enige dreiging is, zegt het Egyptische staatshoofd. "Dat is een grove misrekening. (...) We moeten er ons van bewust zijn dat we met verschillende dragers van dezelfde ideologie te maken hebben: hoe moet je anders groepen als Al Qaeda, Ansar al-Islam, de Somalische al-Shabaab en Boko Haram in Afrika bestempelen?"

Sissi breekt een lans voor een "globale strategie, die niet enkel Libië betreft". Als uitsmijter waarschuwt hij Europa dat meer instabiliteit in de regio de vluchtelingenstroom nog met factor twee tot drie zal doen toenemen.