Steeds meer bedrijven ontvluchten Brussel

Steeds meer bedrijven ruilen Brussel in voor goedkopere en vooral makkelijker bereikbare centrumsteden in Vlaanderen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Naast Mechelen zijn vooral Leuven en Gent populaire nieuwe locaties voor bedrijven. Voornaamste reden voor de verhuizing: de mobiliteitsknoop in en rond de hoofdstad.

"Met een verkochte en verhuurde oppervlakte van 288.000 m² kantoorruimte in 2015 blijft Brussel de grootste regionale kantorenmarkt. Maar de daling tegenover 2014 - toen nog 461.000m² verkocht en verhuurd werd - is overduidelijk", zegt Louis De Clercq van vastgoedgroep Hugo Ceusters-SCMS, een van de grotere specialisten in winkel- en kantorenvastgoed, in de krant.

"Veel spin-offs en start-ups, maar ook gevestigde bedrijven en overheden kiezen almaar vaker voor een Vlaamse provinciestad. Zo groeien steden als Mechelen, Gent en Leuven uit tot volwaardige kantoorsteden." Sinds vorig jaar wordt bijna de helft van de verkochte of verhuurde kantooroppervlakte in ons land verhandeld in Vlaanderen (zonder Brussel), terwijl Vlaams-Brabant is uitgegroeid tot de tweede regionale kantoormarkt van het land (na Brussel).

Voka Brussel bevestigt de trend. "We merkten de voorbije jaren in eerste instantie een trend om zich meer aan de rand van Brussel te vestigen, nu zien we meer en meer dat bedrijven verder gaan, bijvoorbeeld richting Mechelen", zegt directeur Jan Van Doren aan VRT Nieuws. "We stellen in ieder geval vast dat er een sense of urgency groeit om de mobiliteitsknoop in en rond Brussel aan te pakken."