Stinkend rijk worden? Voor Trump is het ook een spel

In de jaren 80 heeft de Amerikaanse miljardair en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump een gezelschapsspel uitgebracht. "Trump, the Game" illustreert zijn filosofie perfect, want het gaat erom hoe je stinkend rijk kunt worden.

Donald Trump is steenrijk, dat wist u ongetwijfeld al. Maar dat hij in de jaren 80 een gezelschapsspel heeft uitgebracht over hoe je rijk kan worden, dat was u wellicht uit het oog verloren.

"Trump, the Game" was wat in de vergetelheid geraakt. Maar het spelletje is bijzonder revelerend. Het lijkt wat op Monopoly, maar het is toch ook uniek. Je speelt met pionnen in de vorm van een "T" en de "zes" op de dobbelstenen is vervangen door een "T". Het geld van het spel zijn dollarbiljetten met het hoofd van Trump in plaats van dat van Amerikaanse oud-presidenten.

"Het doel van het spel is stinkend rijk te worden", legt Piet Notebaert van de West-Vlaamse hogeschool Vives uit, waar ze het spel in het gezelschapspelarchief hebben. "Hundreds of millions of dollars proberen te verdienen op de rug van iemand anders."

"Ik denk dat heel zijn filosofie erachter zit", zegt Notebaert. "De baseline van het spel luidt trouwens "it's not whether you win or lose, it's whether you win"."

lees ook