The Guardian wil 250 banen schrappen

De Britse groep Guardian Media is van plan 250 banen te schrappen, waarvan 100 op de redactie. De herstructurering kadert in de inspanningen om de uitgaven op drie jaar tijd met 20 procent te verminderen, zo heeft de groep achter de gelijknamige Britse kwaliteitskrant donderdag aangekondigd.

De hoofdredactrice Katharine Viner en de algemeen directeur David Pemsel van The Guardian hebben een mail gestuurd naar de werknemers. In de mail leggen ze uit dat "de volatiele omgeving van de media" heeft geleid tot "een dringende nood tot radicale actie". Ze hopen het jobverlies in te vullen met vrijwillige vertrekkers.

Concreet zouden op de redactie 100 van de 725 banen verdwijnen. Nog eens 150 jobs staan op het spel in de commerciële en logistieke diensten. Er zouden geen plannen zijn om de zondagskrant Observer stop te zetten.

The Guardian is een van de belangrijkste kwaliteitskranten. In januari werd bekendgemaakt dat er bespaard moet worden, na een duidelijke terugval van de reclame-inkomsten van de papieren krant (-25 procent). De groep leed vorig boekjaar een operationeel verlies van 58,6 miljoen pond (75 miljoen euro).