Van Besien wil extra onderzoek: "Hoe kon dit zo lang broeden binnen politiekorps?"

Er moet een onderzoek komen naar hoe de hele afpersingszaak waarbij vier Antwerpse politieagenten bij betrokken zijn, is kunnen ontstaan en blijven broeden. Dat heeft de Antwerpse Groen-fractievoorzitter Wouter Van Besien gezegd in "Terzake". Hij vraagt dat zo'n onderzoek door ofwel het parket ofwel Comité P wordt gevoerd en niet door de interne diensten.

"Ik denk niet dat de hele zaak rond de Antwerpse agenten te maken heeft met de opleiding van de agenten", begon Van Besien zijn betoog. "Zelfs als je geen opleiding hebt gehad, moet je weten dat je vanuit een machtspositie je macht niet moet misbruiken en dat je geen mensen die zich niet kunnen verweren, gaat bestelen". Van Besien benadrukte dat het hele schandaal problematisch is voor alle "goede mensen die in het Antwerpse politiekorps zitten". "Zij verdienen dit niet."

Wat de aanpak van de zaak betreft, vindt Van Besien dat er nog een belangrijke vraag moet worden onderzocht. "Als je kijkt naar het persbericht van het parket dan wordt gezegd dat dit misschien al jaren aan de gang is. Er is dus een onderzoek naar de vier agenten in kwestie, maar mijn vraag is dat men naast dat onderzoek ook een onderzoek voert naar wat de oversten en de collega's hebben gedaan. Hoe kan het dat dit zo lang heeft gebroed?"

Wie dat onderzoek dan moet voeren? "Ofwel het parket ofwel het Comité P", zei Van Besien kordaat. "Het parket heeft nu aan de interne dienst van toezicht van de politie van Antwerpen gevraagd om het onderzoek verder te zetten naar de vier agenten. Wellicht zullen zij al heel wat informatie hebben verzameld. Ik denk echter dat als het gaat over hoe dat korps marcheert en hoe het komt dat dit kan blijven broeden zonder dat daar snel op gereageerd wordt, dat dat beter niet door de interne diensten kan worden onderzocht."