Vier verdachte Antwerpse agenten worden geschorst

Drie van de vier Antwerpse politieagenten die gisteren zijn opgepakt in verband met een afpersingszaak, zijn aangehouden. De vierde agent is vrij onder voorwaarden. Ze worden alle vier geschorst en verdacht van afpersing in bende, diefstal met geweld en slagen en verwondingen.
Het politiekantoor van "zone City" in de Handelstraat, waar de agenten vroeger werkten.

"Sedert enkele maanden voert het parket van Antwerpen een onderzoek naar onregelmatigheden gepleegd door enkele inspecteurs van de Antwerpse politie", meldt het parket in een persbericht. Uit het onderzoek blijkt dat er bij alles samen vier verdachten "ernstige aanwijzingen van schuld" zijn. Het gaat daarbij om vier inspecteurs die tussen de 24 en 34 jaar oud zijn en alle vier uit Antwerpen komen.

Volgens het parket hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid tot gevolg. De slachtoffers waren telkens gewone burgers in kwetsbare posities, onder wie enkele mensen die in een hachelijke verblijfssituatie verkeerden. Het parket heeft aanwijzingen dat de verdachten de slachtoffers willekeurig controleerden, sloegen en van hun bezittingen beroofden.

"Ernstige feiten"

De vier verdachten zijn gisteren opgepakt. Deze voormiddag zijn ze voor de onderzoeksrechter verschenen die hen heeft ondervraagd. Drie verdachten zijn hierna aangehouden. Een vierde is onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Zo mag hij niet langer het beroep van inspecteur uitoefenen.

Vanmiddag maakte de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) ook bekend dat ze alle vier geschorst worden. De Wever (N-VA) bracht de zaak gisteren naar buiten. Hij had het toen over "ernstige feiten", maar wilde niet meer kwijt omdat hij niet wilde vooruitlopen op het gerechtelijk onderzoek. Korpschef Serge Muyters liet zich in een videoboodschap uit over de kwestie, maar ook hij bleef vaag. Het parket laat weten "zeer zwaar" aan de feiten te tillen.

Onderzoek van Gelijkekansencentrum

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia opent een eigen dossier naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek naar inspecteurs van de Antwerpse lokale politie die verdacht worden van diefstal en afpersing bij onder meer vluchtelingen en mensen zonder papieren. De organisatie doet dat naar eigen zeggen omdat - gezien de "doelgroep" van de agenten - "er een sterk vermoeden is dat hun gedrag racistisch geïnspireerd was".