Wordt binnenkort zonne-energie opgewekt via gevelpanelen of gordijnen?

Universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven uit Vlaanderen en Nederland gaan de komende drie jaar onderzoek voeren naar nieuwe toepassingen om zonnecellen te integreren in allerlei bouwmaterialen. Met een Europese subsidie van 7 miljoen euro zal worden gezocht naar een efficiënte, esthetische en goedkope manier om zonne-energie op te wekken via cellen op gevelpanelen, ramen, enzovoort. De kick-off van het project vond vandaag plaats in Diepenbeek.
AP2013
Zijn zonnepanelen in de toekomst overbodig?

De integratie van zonnecellen in gebouwen is een sector die sterk in ontwikkeling is. Waar zonne-energie vandaag bijna uitsluitend wordt opgewekt via panelen op het dak, moet het ook mogelijk worden om andere materialen uit te rusten met zonne-cellen. Daarbij wordt gedacht aan andere materialen die blootgesteld zijn aan zonlicht, zoals dakpannen, gevelpanelen, ramen en zelfs gordijnen.

De grote uitdaging is dat al deze toepassingen er mooi moeten uitzien, een degelijk rendement moeten opleveren en bovendien betaalbaar moeten zijn om te produceren. Om de combinatie van al deze vereisten te onderzoeken, trekt het Interreg-project 7 miljoen euro uit. Een groepering van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en bedrijven uit Vlaanderen en Nederland slaan hiervoor de handen in elkaar.

"Het doel is om op basis van nieuwe productiemethoden voor zonnecellen, deze zodanig op maat te maken, dat je ze optimaal kan integreren in bouwmaterialen", zegt prof. dr. Michaël Daenen (UHasselt). "Daarmee willen we inspelen op de groeiende markt voor het renoveren en energiezuinig maken van woningen en gebouwen."

Het project wil ook nieuwe kansen scheppen voor lokale ondernemingen. "De kant-en-klare toepassingen die met dit project beoogd worden, kunnen uitgroeien tot de innovaties die voor onze bedrijven het verschil maken", zegt Erik Gerits, gedeputeerde van Economie in Limburg. "Het zal ons competitiever maken. Bovendien versterkt dit project onze reputatie van innovatieve, groene cleantech-provincie."