8 op de 10 twaalfjarigen hebben een smartphone

8 op de 10 twaalfjarigen hebben een smartphone, bijna de helft van hen heeft zelfs een iPhone. Dat schrijft De Tijd op basis van de enquête die Wikifin liet uitvoeren in het kader van de Week van het Geld en recent onderzoek van iMinds-MICT-UGent. De ouders betalen ook vaak de rekening.

Op 12 à 13 jaar heeft meer dan 80% een smartphone, bij oudere tieners gaat het om 90% en meer. Onder de 12 jaar heeft nog niet de helft van de kinderen een smartphone.

De meeste twaalfjarigen krijgen hun smartphone cadeau. Bijna de helft van hen heeft een iPhone, maar vaak gaat het om een afdankertje. "Je ziet vaak dat iPhones doorgeschoven worden door de ouders", zegt Pedro De Bruyckere, pedagoog en onderzoeker van jongerencultuur. "Het is niet zo dat de iPhone per definitie de meest hippe telefoon bij de jongeren zou zijn."

Ook de rekening hoeven acht op de tien jongeren niet zelf te betalen. De meerderheid van de jongeren gebruikt slechts enkele applicaties, met bovenaan de lijst sociaalnetwerksites als Facebook en Snapchat.