"De kust is de fietsregio bij uitstek"

Voor het komende toeristische seizoen mikt de kust op fietstoerisme en innovatie in kusthotels en horeca. Dat blijkt uit de presentatie van het toeristisch provinciebedrijf Westtoer.

Net zoals in heel West-Vlaanderen kijkt ook de kust uit naar het nieuwe fietsnetwerk. Dat telt voortaan 356 kilometer aan fietswegen en er zijn tal van nieuwe fietstunnels en -bruggen en signalisatieborden.

Op 28 maart vindt in Nieuwpoort "West-Vlaanderen fietst" plaats, een gratis evenement waarbij toeristen het nieuwe netwerk kunnen ontdekken. "De kust is de fietsregio bij uitstek. De authenticiteit van de kuststreek en de nabijheid van de zee en het hinterland zorgen voor een uniek fietsdecor. Binnen- en buitenlandse toeristen appreciëren vooral het ruime aanbod", zegt voorzitter Franky De Block.

"Share-a-smile" moet gastvrijheid stimuleren

Daarnaast is er ook heel wat aandacht voor de hotels en horeca. Nieuw in 2016 is de opleiding "Share-a-smile" om de gastvrijheid in restaurants en brasseries te stimuleren. Het gezicht van dit project is ex-Miss België Joke Van de Velde (foto in tekst). Er komen ook vier nieuwe strandbars, wat het totaal op ongeveer 80 brengt, en er komen ook enkele hotels bij.

Ook kindvriendelijkheid blijft een troef. Nieuw is dat de animatiefiguurtjes Sam en Pippa kinderen gaan loodsen langs de kust. Eind juni start een pilootproject in De Panne.

"De kust blijft een topbestemming. Met 17 miljoen dagtoeristen en 28 miljoen overnachtingen in 2015 is de kust meer dan ooit een trendy bestemming voor de vier seizoenen. De totale omzet aan de kust bedraagt 2,8 miljard euro. Twee derde van de omzet wordt gerealiseerd buiten de zomermaanden", besluit De Block.