"Terreurdreiging is nog niet opgelost"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is opgelucht na de arrestatie van terrorist Salah Abdeslam, maar waarschuwt dat het gevaar nog niet geweken is. Ook Sofie Demeyer merkt op dat er nog verdachten van de aanslag in Parijs op vrije voeten zijn.

In een interview met "Het Journaal" vanavond zei minister Jambon te hopen dat de arrestatie van Abdeslam een signaal geeft aan de jongeren dat er geen toekomst is voor het "kalifaat", voor IS of voor gewelddadig extremisme.

Eén arrestatie op zich is daartoe onvoldoende, waarschuwt hij, en Jambon wil voortgaan met zijn "Kanaalplan" tegen radicalisering van jongeren in bepaalde delen van Brussel.

Jambon verdedigde ook de politiediensten en zei dat er dinsdag geen fouten zijn gemaakt bij de huiszoeking in Vorst. Voor die huiszoeking was een risicoanalyse uitgevoerd en die beschouwde het pand als "een koud huis", zonder veel gevaar dus.

Toen de agenten daar beschoten werden, trokken ze zich volgens het boekje terug en binnen de tien minuten kwam er versterking opdagen. Het is overigens niet zeker dat Abdeslam toen in het huis was en kon ontsnappen. De politie is erg professioneel, maar de terroristen zijn dat ook, aldus Jambon.

Of de terreurdreiging nu verlaagd wordt, is een beslissing die genomen wordt door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Dat komt morgen verslag uitbrengen op de Nationale Veiligheidsraad, waar ook de topministers inzitten.

Er zijn nog verdachten op vrije voeten

Volgens collega Sofie Demeyer kwam de zaak in een stroomversnelling nadat in de media uitgelekt was dat er dinsdag vingerafdrukken van Abdeslam waren gevonden in het huis in Vorst waar toen een schietpartij had plaatsgevonden.

Daarop was de politie Abdeslam op het spoor gekomen in het huis in Molenbeek en werd beslist om vandaag -en niet zaterdag zoals eerst gepland- in te grijpen. De man die in Vorst was doodgeschoten, Mohamed Belkaid, zou onder meer betrokken zijn geweest bij het afhalen van Salah Abdeslam in Hongarije voor de aanslagen in Parijs.

Er zijn overigens nog zeker twee verdachten op de vlucht. Eén van hen, Mohammed Abrimi, is een Fransman uit Molenbeek en die wordt sinds eind december gezocht. Abrimi heeft twee dagen voor de aanslagen in Parijs Abdeslam met een Renault Clio naar de Franse hoofdstad gebracht en die auto is ook gebruikt bij de aanslagen.

Een andere gezochte is Soufian Kayal zou onder meer het onderduikhuis in Auvelais nabij Namen gehuurd hebben voor Abdeslam en andere verdachten. De terreurcel die de aanslagen in Parijs heeft uitgevoerd en ondersteund, is dus nog niet helemaal opgerold.