"We kunnen weer op reis naar Genovia"

Het was even naar adem happen voor de prinsessen- en prinsenfans afgelopen week, toen regisseur Garry Marshall aan celebritywebsite People liet weten dat er een derde "Princess diaries" komt, mèt Oscarwinnares Anne Hathaway. Die laatste, momenteel wel nog hoogzwanger, zou hebben toegezegd om opnieuw als Mia Thermopolis grappig uit de hoek te komen in het koninkrijk Genovia. Fans met koninklijke interesse dromen al sinds de eerste film, in 2001, weg bij het horen van dit mystieke land, ergens in Europa. Maar waar juist is nog altijd niet helemaal duidelijk. En het zou wel eens dichter bij Vlaanderen kunnen liggen dan gedacht.

Dat Genovia ergens in Europa ligt, daar bestaat weinig twijfel over. Wanneer Mia immers voor het eerst haar grootmoeder -rol van Julie Andrews- bezoekt in het consulaat van Genovia blijkt naast de nationale vlag ook die van Europa te wapperen. Maar boek en film lijken een ietwat andere invulling van de plaats te geven: ofwel ergens tussen Frankrijk en Italië, ofwel ergens tussen Frankrijk en Spanje.

Genovia zou dan ook wel eens Andorra kunnen zijn. Al vinden anderen dat Monaco, met zijn praal en pracht, eerder tot de mogelijkheden behoort. Om de fantasie nog meer te stimuleren, wordt Monaco liever tot Monte Carlo beperkt, bekend om zijn casino’s, exotische stranden en beroemde mensen. Sommigen zien dan weer een verwijzing naar Genève, een al even luxueus oord om te verblijven.

De taal die de hoofdrolspelers spreken is geen hulpmiddel, alsook het accent, variërend van stijf Brits tot dagdagelijks Amerikaans. De landstalen zijn alvast Engels en Frans, terwijl de pruiken in het parlement duidelijk Brits ogen. "Zou het misschien om Gibraltar gaan?", durven sommigen zich dan ook af te vragen.

Maar dan is er nog de nationale trots van Genovia: de peren. En dat blijkt interessant voor ons land, want zo is er een link die België met Genovia verbindt. Die link werd in ieder geval opgemerkt door de Urban Dictionary, waar spreektaal die niet of nauwelijks terug te vinden is in de normale woordenboeken, een uitleg krijgt. Al is die uitleg niet altijd serieus bedoeld, maar kan hij wel verhelderend werken. Zo dus ook de term Genovia, die volgens de Urban Dictionary "een constitutionele monarchie is tussen Nederland en België. Het land is vooral bekend voor zijn alom geprezen peren, die op veilingen veel geld opbrengen. Hun koningshuis is momenteel homoseksueel, waardoor er geen erfgenaam is."

"Dat velen denken dat Genovia een fictief land is, is alleen maar aan de "Princess diaries" te danken", aldus de Urban Dictionary nog. Ook al is Genovia even fictief als Hogwarts, toch is het alleszins "een Europees land om op onze bucket list bij te voegen", aldus Huffington Post.

Het derde deel brengt misschien meer soelaas. Geniet in de tussentijd nogmaals van het volkslied van Genovia, dat dus wèl bestaat:

lees ook