Akkoord over vluchtelingen tussen EU en Turkije is rond

De Europese leiders hebben een akkoord bereikt met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat hebben de Tsjechische en Finse premiers getweet. De leiders hebben het ontwerpakkoord dat Europees president Donald Tusk met de Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu had bereikt goedgekeurd.

Het akkoord bepaalt dat alle vluchtelingen die na zondag 20 maart op de Griekse eilanden aankomen naar Turkije terug worden gestuurd. Europa gaat in ruil Syrische vluchtelingen laten overkomen uit Turkse kampen. Het is nog niet duidelijk welke landen hen zullen opnemen, wel dat het op vrijwillige basis gebeurt. Dat betekent waarschijnlijk dat de Oost-Europese landen niet zullen meedoen.

Voorts is er afgesproken dat het hoofdstuk begroting van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU wordt geopend. Cyprus, dat andere hoofdstukken blokkeert heeft laten weten geen bezwaar te hebben.

Binnen de week zal ook bepaald worden welke vluchtelingenprojecten in Turkije zullen worden gefinancierd met de drie miljard euro die de EU eerder al had beloofd. De EU en Turkije gaan ook werk maken om Turkse burgers tegen de zomer visumvrij naar Europa te laten reizen.

Ook alle juridische kwesties zijn uitgeklaard. De EU engageert zich er formeel toe het Europees recht, het internationaal recht en de Conventie van Genève niet te schenden en elke vluchteling individueel te registreren. De vluchtelingen zullen ook niet collectief uitgewezen worden naar Turkije.

Lange onderhandelingen

Gisteravond beslisten de 28 staatshoofden en regeringsleiders van de EU nog geen gemeenschappelijk standpunt over de aanpak van de vluchtelingencrisis op papier te zetten, maar gaven Tusk, Juncker en Rutte wel een mandaat om vanochtend de Europese standpunten toe te lichten aan Davutoglu en de ultieme onderhandelingen op te starten.

De hele voormiddag hebben Tusk, Davutoglu en commissievoorzitter Juncker overlegd. Die onderhandelingen liepen uit, maar uiteindelijk kwamen zet toch tot een ontwerpakkoord. Ze stellen onder meer voor alle vluchtelingen die na zondag 20 maart op de Griekse eilanden aankomen naar Turkije terug te sturen.

De 28 staatshoofden en regeringsleiders werd gevraagd de tekst integraal goed te keuren. Na een korte beraadslaging is dat ook gebeurd.