Amateurhistoricus vindt testament van moeder Rubens

In het Rijksarchief Gent is het testament van de moeder van barokschilder Peter Paul Rubens ontdekt. Dat meldt zender AVS. Amateurhistoricus Willy Stevens (73) stootte per toeval op het document uit 1583. Uit het testament van Maria Pijpelinckx blijkt dat ze graag had dat een van haar zonen haar wolhandel zou overnemen.

Stevens zocht in het Rijksarchief van Gent naar stukken voor een boek over de lokale geschiedenis van Vinderhoute, deelgemeente van Lovendegem. Tijdens dat onderzoek vond hij papieren terug van een Antwerpse notaris uit de 16e eeuw en een van die papieren was het testament van Maria Pijpelinkcx.

De moeder van Peter Paul Rubens liet het testament maken in 1583 toen ze zwaar ziek was. Pijpelinckx was bezorgd over haar roerende en onroerende goederen en had graag dat oudste zoon Jan Baptist haar wolhandel zou overnemen en zich daarin ook zou specialiseren. "Om heuren zone te beter couragie te geven om hem des te meer daer inne te oeffenen", luidt het.

Het Rijksarchief Gent spreekt alvast van een "mooie aanvulling op de familiegeschiedenis van Rubens". Het testament zal nu worden gerestaureerd en naar het archief van Antwerpen-Beveren worden overgebracht.

Meest gelezen