Benoeming Lula da Silva als stafchef Rousseff geschorst

Luiz Inacio "Lula" da Silva (70), de voormalige president van Brazilië, mag dan toch geen stafchef worden van zijn opvolger Dilma Rousseff. Een rechter heeft de benoeming gisteren geschorst kort na de plechtigheid.
Lula de Salva en Dilma Rousseff bij zijn benoeming tot stafchef.

Lula da Silva, die president was tussen 2003 en 2010, ligt onder vuur in een corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Vervolging zou veel moeilijker worden wanneer hij een hoge post in het kabinet van Rousseff zou bekleden. Dan zou hij alleen door het Hooggerechtshof berecht kunnen worden. De regering is in beroep gegaan tegen de beslissing.

In de aanloop naar zijn benoeming was er protest in verschillende steden. De benoeming werd door velen gezien als een manoeuvre van Rousseff om Lula gerechtelijke vervolging te besparen, zeker nadat er opnames van telefoongesprekken tussen Lula en Rousseff waren vrijgegeven. Rouseff noemde de publicatie van die opnames illegaal en anti-democratisch.

Tijdens de benoemingsplechtigheid riep een van de tegenstanders vanuit de zaal: "Schande". Rousseff loofde Lula. "Hij is niet alleen een groot politicus, maar ook een goede vriend en een fantastische kameraad in vele gevechten. We stonden altijd zij aan zij."

Ook Rousseff zelf is verwikkeld in enkele schandalen, onder meer dat rond Petrobras. Een commissie van 65 afgevaardigden moet nu oordelen of de afzettingsprocedure tegen haar wordt voortgezet. De afzettingsprocedure tegen Rousseff loopt al sinds december vorig jaar.