De Bel-20 bestaat een kwarteeuw

Op de beurs Euronext Brussel wordt vandaag de 25e verjaardag van de Bel-20, de belangrijkste beursindex in ons land, gevierd. Sinds '91 geldt de Bel-20 als de graadmeter van de Belgische economie. De samenstelling is sindsdien wel gevoelig gewijzigd.

New York heeft zijn Dow Jones (Industrial Average) en Nasdaq, Londen zijn FTSE (foetsie), Parijs de CAC40 en Frankfurt de DAX. En waarom zou de Brusselse beurs dan ook geen referentie-index hebben, dacht men twintig jaar geleden. En zie: sinds 18 maart 1991 houdt de Bel-20 de vinger aan de pols van het Belgische bedrijfsleven. Toen startte die index op 1.000 punten; nu zitten we een eind boven 3.440 punten.

De Bel-20 geeft dus de koersevolutie van de aandelen van maximaal twintig grote in Brussel genoteerde bedrijven weer. Twee criteria zijn daarbij van belang: de marktkapitalisatie (wie is de grootste?) en de "free float" (er moet dus een voldoende aantal aandelen vrij verhandelbaar zijn).

Naarmate hun omvang en vrije marktkapitalisatie krijgen de bedrijven een gewicht toegekend in de Bel-20. Vier keer per jaar buigt de beurs zich over de samenstelling van de index. Bedrijven die niet langer aan de voorwaarden voldoen, kunnen dan worden vervangen door anderen uit een reservelijst.

Bedrijven prijken graag in de Bel-20. Dat is leuk voor het imago en de zichtbaarheid van het bedrijf, maar indirect ook voor de koers. Zo stemmen veel beleggingsfondsen of investeerders hun portefeuille af op het "mandje" van steraandelen en worden die dus sneller aangekocht.

De Bel-20 is overigens niet de enige index in Brussel: de Bel Mid geeft de belangrijkste middelgrote ondernemingen weer terwijl de Bel Small de kleinere omvat.

AP2008

De Bel-20 is een duiventil

In twee decennia tijd zijn veel grote namen uit de index verdwenen. Enkel Bekaert, Delhaize, GBL, Solvay, UCB en Umicore hebben zich bij het "crème de la crème" kunnen handhaven. De Generale Bank en AG werden opgeslorpt in Fortis, nu Ageas, Gevaert in KBC en de Generale Maatschapij, Electrabel en Tractebel werden overgenomen door GDF Suez dat tegenwoordig Engie heet. Anderzjids heeft de telecomsector met beursintroducties van Proximus en Telenet voor aflossing gezorgd.

Toch zijn er constanten: zo heeft Euronext Brussel een groot gewicht aan financiële aandelen zoals Ackermans & van Haaren, Ageas, KBC en GBL, de kernholding van Albert Frère en binnenkort ook ING.

Immobiliën (Befimmo en Cofinimmo) en winkeldistributie (Colruyt en Delhaize) tellen telkens voor twee bedrijven. De traditionele industrie schittert met Bekaert, Solvay, UCB en Umicore en energie met Engie en Elia. De biergigant AB InBev mocht in België uiteindelijk niet ontbreken, al kwam die pas enkele jaren geleden naar de beursvloer. Biotech heeft binnenkort Galapagos in de index, IT is volledig afwezig.

Er zijn ook nogal wat Bel-20'ers die ook op andere beurzen genoteerd staan: Ageas en ING ook in Amsterdam en Engie ook in Parijs. De globalisering gaat immers ook niet op het Brusselse Beursplein voorbij.

Samenstelling in januari

De Bel-20 omvat de volgende aandelen, gegroepeerd volgens hun gewicht in de index in procenten:

 • KBC - 12,2%
 • AB InBev - 11,9%
 • Engie - 10,3%
 • UCB - 10%
 • Delhaize - 8,8%
 • Ageas - 8,5%
 • Solvay - 7%
 • GBL - 6,1%
 • Proximus - 4,3%
 • Umicore - 3,5%
 • Ackermans & van Haaren - 3%
 • Colruyt - 2,8%
 • Telenet - 2,5%
 • Bpost - 2,2%
 • Cofinimmo - 1,9%
 • Elia - 1,2%
 • Delta Lloyd - 1%
 • Befimmo - 0,9%
 • Bekaert - 0,8%
 • D'Ieteren - 0,8% 

Vanaf volgende week worden Befimmo, Delta Lloyd en D'Ieteren in de Bel-20 vervangen door de Nederlandse bank ING Groep, het biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen en luierproducent Ontex.