Een levende Abdeslam is veel waard - Jos De Greef

Vier maanden na de bloedige terreuraanslagen in Parijs die 130 mensen het leven heeft gekost, is één van de daders, Salah Abdeslam, dan uiteindelijk gevat bij een antiterreuractie in Molenbeek. Abdeslam was mogelijk slechts een radertje in de terreurmachine, maar omdat hij leeft, is hij een belangrijk radertje.
labels
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Vanuit het standpunt van jihadterroristen is Salah Abdeslam enigszins een raadsel. Zijn kompanen in de beruchte nacht van 13 november in Parijs -onder meer zijn broer Brahim Abdeslam- hebben zichzelf wellicht beschouwd als "martelaren" voor ze zichzelf opbliezen of lieten doodschieten.

Salah Abdeslam was net als zijn broer Brahim direct betrokken bij die aanslagen. Hij huurde onderdak voor enkele zelfmoordterroristen en bracht met een gehuurde auto enkelen van hen naar de plaats van de aanslagen, onder meer die bij het Stade de France, ten noorden van Parijs. 

Diezelfde avond keerde Abdeslam echter terug naar Brussel, dankzij twee vrienden die hij had opgebeld en die hem met de auto waren komen halen. Onderweg werd hij twee keer gecontroleerd door de Franse politie. Abdeslam werd afgezet in Laken en dook enkele dagen later opnieuw op in Schaarbeek.

Daarna was er van hem geen spoor meer, tot een ietwat toevallige huiszoeking dinsdag in Vorst, waarbij de politie een verdachte heeft doodgeschoten. In dat huis werden ook vingerafdrukken van Abdeslam gevonden en mogelijk heeft dat de politie op het spoor van de intussen al vier maanden gezochte terrorist gezet.

Een levende getuige

Belangrijk is dat Salah Abdeslam nu levend -zij het gewond- gevat is. De andere terroristen in Parijs zijn dood en kunnen dus geen informatie meer verstrekken. Sinds november zijn er al veel verdachten opgepakt, maar die waren blijkbaar niet direct betrokken bij de aanslagen van 13 november.

Nu is Salah Abdeslam pas recent geradicaliseerd, is hij verre van een topterrorist en zeker geen kopstuk van IS, maar hij was bevriend met de intussen gedode IS-terrorist Abdelhamid Abaaoud en hij is de eerste dader van de aanslagen in Parijs die levend gevat werd.

Hij kan dus tijdens zijn ondervraging unieke gegevens verstrekken over de aanslagen en over de netwerken en cellen van IS-aanhangers die daarbij betrokken waren.

Bovendien was Salah Abdeslam vier maanden lang met succes ondergedoken, ondanks het feit dat zijn "wanted"-status en foto's toch algemeen bekend waren. Dat kan enkel dankzij de hulp van medestanders die hem opvingen in "vluchthuizen". De voorbije maanden zijn tal van huiszoekingen gehouden; ook als daar niets werd gevonden, waren die adressen daarna "verbrand" en dus niet langer blijkbaar. Via Salah Abdeslam kan het gerecht meer informatie krijgen over nog meer dan die "slapende cellen", vluchthuizen en andere terroristische netwerken in ons land. Zelfs als hij niets wil zeggen, zijn die personen en huizen sowieso gecompromitteerd en dus niet niet langer bruikbaar voor IS.

Los daarvan is de arrestatie van Abdeslam een psychologische klap voor de jihadisten. In die zin is een levende, maar gevangen terrorist, vaak veel nuttiger dan een dode. "Geneutraliseerd" heeft meer dan één uitleg. Overigens betekent de arrestatie van Abdeslam nog niet dat de terreurdreiging in ons land plots voorbij is. Hij was een garnaal -zij het een belangrijke- maar België leeft nog altijd in dreigingsniveau 3 en dat is het op één na hoogste.