Erdogan: "Europa is niet eerlijk en niet oprecht"

Terwijl er in Brussel onderhandeld wordt over de rol van zijn land in de vluchtelingencrisis, haalt de Turkse president Tayyip Erdogan zwaar uit naar Europa. Hij vindt dat Europa Turkije de les niet moet lezen over mensenrechten in de migratiecrisis. Dat heeft hij gezegd in een officiële toespraak die live op televisie werd uitgezonden. Europa moet eerst naar zichzelf kijken voor het zegt wat Turkije moet doen.

Erdogan voegde eraan toe dat Europa "in een mijnenveld danst" door direct of indirect terreurgroepen te steunen. Daarmee verwijst hij naar de Koerdische arbeiderspartij PKK. Europa gedraagt zich "oneerlijk en niet oprecht" tegenover de terreurgroepen in zijn land, vindt Erdogan. "Er is geen enkele reden om te denken dat de bom die in Ankara ontploft is op een dag niet in een stad van Europa kan ontploffen."

Turkije zal volgens Erdogan enkel naar Europa luisteren wanneer de kritiek terecht is. De timing van de uithaal van Erdogan naar Europa is opmerkelijk want Europees president Tusk, commissievoorzitter Juncker en de Nederlandse premier Rutte onderhandelen op dit moment met de Turkse premier Davutoglu over de aanpak van de vluchtelingencrisis en de rol van Turkije daarin.