Herman Van Goethem nieuwe rector Universiteit Antwerpen

Historicus Herman Van Goethem is verkozen tot de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen. Hij haalde het in de tweede ronde nipt van tegenkandidaat Johan Meeusen. Van Goethem volgt wiskundige Alain Verschoren op, die na twee mandaten statutair gezien niet meer mocht deelnemen aan de rectorverkiezing.
(Archieffoto)

Van Goethem won met 344 stemmen (51,4 procent) van zijn enige tegenkandidaat, huidig vicerector Johan Meeusen, die 325 stemmen (48,6 procent) kreeg. Negen stemmen waren blanco, op een totaal van 678 elektronisch uitgebrachte stemmen. De blanco stemmen telden dit keer niet meer mee.

Voor de verkiezing waren twee stemrondes nodig. In de eerste ronde - vorige week - haalde Meeusen nog net iets meer stemmen dan Van Goethem, maar door enkele blanco stemmen haalde niemand de vereiste 50 procent.

Van Goethem doceert momenteel onder meer Politieke en Institutionele Geschiedenis van België, en Geschiedenis en Beeld. Hij is ook conservator en algemeen directeur van het museum Kazerne Dossin in Mechelen.

Hij start op 1 oktober als nieuwe rector.