Herneming legendarische Kon-Tikivlottocht naar Paaseiland mislukt

Een poging om met een houten vlot heen en weer te varen van Peru naar Paaseiland is afgeblazen. De bemanning wilde de legendarische vlottocht van avonturier Thor Heyerdahl opnieuw afleggen. De heenreis verliep volgens plan, maar op de terugtocht hebben sterke zeestromingen roet in het eten gestrooid.
(C) Armada de Chile 2015

De initiatiefnemers van de expeditie wilden de tocht van avonturier Thor Heyerdahl opnieuw afleggen. Die Noorse antropoloog deed via opvallende expeditiereizen onderzoek naar oude beschavingen. In 1947 voer hij op een primitief vlot van Peru naar Paaseiland om contact te leggen met de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Na 101 dagen kwam hij daar aan.

Enkele onderzoekers wilden zijn tocht opnieuw afleggen op een gelijkaardig schip, maar nu heen en terug. Bedoeling van de reis was om onderzoek te doen naar milieuvervuiling en klimaatverandering.

De heenreis verliep volgens plan. Het vlot, gemaakt van balsahout, was vlak voor Kerstmis na een reis van 43 dagen aangekomen op Paaseiland. Op 6 januari begon de bemanning aan de terugreis.

Atypisch weer

Afgelopen woensdag zond de Kon-Tiki 2 een noodsignaal uit. Door El Niño bleken de zeestroming en de wind te sterk en "atypisch". Het vlot was honderden kilometers van zijn koers afgeweken.

De Kon-Tiki 2 is op volle zee achtergelaten. Een Japans vrachtschip heeft de bemanning aan boord gehaald. Volgens een woordvoerder van de Chileense overheid zijn de opvarenden nooit in gevaar geweest.

Ondanks het vroegtijdige einde van de expeditie is het opzet volgens hoofdonderzoekster Cecilie Mauritzen zeker niet mislukt. "Wetenschappelijk gezien is het interessant dat de reis heeft plaatsgevonden tijdens een van de zwaarste El Niño's ooit, zelfs al moest de reis worden afgebroken. We kijken er nu al naar uit om alle data te analyseren. En we weten dat we in normale weersomstandigheden onze reis wel hadden afgewerkt."