Hollande vraagt uitlevering van Salah Abdeslam

Op een gezamenlijke persconferentie met de Belgische regering heeft de Franse president François Hollande aangekondigd dat hij de snelle uitlevering van de terreurverdachte Salah Abdeslam gaat vragen. Die is eerder vandaag opgepakt tijdens een antiterreuractie in Molenbeek.

Het was een opgeluchte premier Charles Michel (MR) die een vrij ongewone persconferentie in zijn ambtswoning in de Wetstraat 16 inzette. Daarbij waren niet enkel de topministers en toplui van de veiligheidsdiensten, maar ook de Franse president François Hollande aanwezig.

Michel bevestigde dat er vandaag drie verdachten zijn opgepakt tijdens de antiterreuractie in Sint-Jans-Molenbeek. Eén van hen is geïdentificeerd als Salah Abdeslam, de terreurverdachte die betrokken was bij de bloedige terreuraanslagen van midden november in Parijs, waarbij 130 doden zijn gevallen. Abdeslam was sindsdien spoorloos, maar is vandaag dus opgepakt.

De premier bedankte de politie en de inlichtingendiensten en merkte op dat er sinds november vorig jaar al honderd huiszoekingen zijn uitgevoerd en 58 verdachten in ons land zijn opgepakt in het kader van het onderzoek naar de aanslagen van Parijs. Hij had ook lof voor de efficiënte samenwerking tussen de Belgische en de Franse veiligheidsdiensten, iets waarvoor de Amerikaanse president Barack Obama overigens telefonisch zijn lof heeft geuit aan Michel en Hollande.

Frankrijk wil snelle uitlevering Abdeslam

De Franse president François Hollande kondigde aan dat zijn land snel de uitlevering zal vragen van Salah Abdeslam wegens zijn directe betrokkenheid bij de voorbereiding, de organisatie en de uitvoering van de terreuraanslagen van november in Parijs.

Hollande verwees daarbij naar het leed van de slachtoffers en hun families en had lof voor de samenwerking tussen de justitie en de veiligheidsdiensten van België en Frankrijk. 

Volgens de Franse president is de arrestatie niet het einde van de terreurdreiging en moet de internationale samenwerking tegen het terrorisme voortgezet worden. Het dreigingsniveau in Europa blijft ook na de gebeurtenissen van vandaag erg hoog, aldus Hollande. "De arrestatie is een belangrijke, maar geen definitieve stap. Er zijn al arrestaties geweest en er zullen er nog volgen", zei Hollande.

Hij verwees daarmee naar al diegenen die misschien niet hebben deelgenomen aan de terreuroperaties, maar wel achter de schermen steun hebben geboden op gelijk welke wijze. Er zijn veel meer mensen betrokken bij de aanslagen dan eerder gedacht, waarschuwde hij.