Parket noemt uitlevering Abdeslam "voorbarig"

Het federale parket lijkt niet van plan haast te maken met de uitlevering van de gevatte terrorist Salah Abdeslam, zoals Frankrijk eerder vandaag had gevraagd. In totaal zijn bij de antiterreuractie vandaag vijf mensen opgepakt.

Vanavond heeft federaal parket meer details bekendgemaakt over de antiterreuracties die de politie vandaag heeft uitgevoerd in Brussel. In totaal werden drie "versterkte" huiszoekingen -dus met ondersteuning van speciale eenheden- uitgevoerd.

Opvallend daarbij is dat Eric Van der Sypt, substituut en woordvoerder van het federaal parket, niet geneigd lijkt om vaart te zetten achter een uitlevering van Salah Abdeslam, zoals president François Hollande eerder op de avond had gevraagd. Hij noemt berichten daarover "voorbarig" en "te vroeg".

Het idee van de uitlevering werd geopperd door de Franse president François Hollande tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met premier Charles Michel en de top van de Belgische regering eerder deze avond.

Vijf personen zijn opgepakt

Nog volgens Van der Sypt zijn er deze namiddag iets over 16 uur drie "versterkte" huiszoekingen uitgevoerd, twee in Sint-Jans-Molenbeek en één in Jette. Op een adres in Molenbeek werden de gezochte terrorist Salah Abdeslam en Monir Alahaj Ahmed -ook bekend als Amin Shukri- gewond en opgepakt. Die laatste had een vals Syrisch paspoort en een valse Belgische identiteitskaart bij zich.

Het gerecht is vooral geïnteresseerd in de band tussen beiden, want Abdeslam en Alahaj Ahmed werden in oktober vorig jaar -dus voor de aanslagen in Parijs- ook al samen gesignaleerd in Duitsland en later in een onderduikadres in de Naamse gemeente Auvelais, waar in november ook een huiszoeking is uitgevoerd. Beiden waren ook aanwezig in het huis in Vorst, waar dinsdag een andere terreurverdachte werd doodgeschoten door de politie.

Voor zover bekend, waren de opgepakte terroristen vandaag niet bewapend, maar het huis wordt nog onderzocht. Er is volgens het parket overigens niet veel geschoten, enkel om de politieagenten die het huis binnendrongen, te beschermen.

Op hetzelfde adres werden echter ook nog twee mannen en een vrouw opgepakt omdat die onderdak hebben geboden aan de gezochte terrorist Abdeslam. De man en die vrouw werden op straat opgepakt en zij worden nu ondervraagd. Over hun precieze band met Abdeslam is er nog geen duidelijkheid.

Hoe men aan de drie adressen vandaag is gekomen, wil het parket niet kwijt. Wel is er een band met de huiszoeking van vorige dinsdag in Vorst die ook is uitgelopen op een schietpartij. Daar werden behalve de gedode terrorist Mohamed Belkaid ook wapens, munitie en vervalste documenten gevonden evenals vingerafdrukken van Abdeslam en Alahaj Ahmed. Er zou ook een band zijn met een eerdere huiszoeking in Auvelais in de provincie Namen.